Boekrecensie: 100 lessen in mindfulness

Klein cadeauboekje vol wijsheid en levensmotto’s

Getty Images

In 100 lessen in mindfulness lees je de belangrijkste levenslessen uit hét basisboek over mindfulness van Jon Kabat-Zinn. Een mooi boekje om cadeau te geven aan iemand die geïnteresseerd is in mindfulness. Of een fijn cadeautje voor jezelf, als je wel wat positiviteit en balans in je leven kunt gebruiken.

Hét handboek over mindfulness is Gezond leven met mindfulness van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulnesstraining. Zijn indrukwekkende naslagwerk van bijna 600 pagina’s is best overweldigend, geen handleiding die je even in een middag leest. Hor Tuck Loon stelde daarom een soort bloemlezing samen met 100 inspirerende levenslessen en motto’s uit Gezond leven met mindfulness.

Less is more

Het resultaat is 100 lessen in mindfulness, een compact, vierkant boekje met op elke pagina een les, tip, advies of motto. Voor de vormgeving is duidelijk gekozen voor het credo 'less is more'. Simpele zwarte letters op wit papier, met in lichtgrijs een cijfer van 1 tot en met 100. De tekst is inspirerend genoeg en heeft verder geen franje nodig.

Goede geheugensteuntjes

De tips gaan bijvoorbeeld over meditatie, hoe je meer aandacht schenkt aan dagelijkse dingen, hoe je niet oordeelt en hoe je om kunt gaan met pijn, stress en irritaties. Weet je nog niets over mindfulness dan is het wellicht een leuke kennismaking, maar misschien heb je als beginner wel meer behoefte aan uitleg. Die ontbreekt in dit boekje. Als je je ooit eerder in mindfulness hebt verdiept, dan zijn de lessen goede geheugensteuntjes. Blader erdoorheen of lees elke dag een pagina om je kennis over mindfulness fris te houden en je te herinneren aan hoe je mindfulness in het dagelijks leven toepast.

100 lessen in mindfulness is de vertaling van Letting Everything Become Your Teacher en bestaat uit (bewerkte) citaten uit Full Catastrophe Living. Het verscheen bij uitgeverij Altamira en is voor € 9,95 verkrijgbaar bij bijvoorbeeld bol.com.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet