Wat is yin yoga?

5 vragen over deze langzame, rustgevende vorm van yoga

Getty Images

Yin yoga wordt steeds populairder in Nederland. Wat is het en wat zijn de voordelen van yin yoga?

Wat is het?

Yin yoga is een langzame, rustgevende vorm van yoga. Bij yin yoga worden de lichaamshoudingen - asana's - voor een langere tijd vastgehouden. Zo'n drie tot vijf minuten. Deze houdingen zijn gericht op het versterken en versoepelen van je bindweefsel en je gewrichten. Doordat je lang in één positie zit, wordt het bindweefsel langzaam gerekt. In het begin kan dit ongemakkelijk aanvoelen, maar naarmate je vaker yin yoga beoefent zal je merken dat het makkelijker gaat. Tijdens de oefeningen is het belangrijk om je te concentreren op je ademhaling en de spierspanning los te laten.

Voor wie is yin yoga geschikt?

Omdat yin yoga bestaat uit rustige lichaamshoudingen waar je echt de tijd voor neemt, kan in principe iedereen aan deze vorm van yoga doen. Heb je fysieke klachten? Geef dit altijd aan bij je yogadocent. Als oefeningen te zwaar of belastend zijn, kun je aan je docent een alternatieve oefening vragen. Er is vrijwel altijd een andere oefening mogelijk. Dat is ook één van de dingen waar het om gaat bij yin yoga: luister naar je lichaam en forceer niks door over je grenzen heen te gaan. Duw jezelf niet in een houding, maar kijk hoe ver je kunt komen. En steeds ietsje verder. Het draait vooral om het loslaten van de spieren.

Op welk moment van de dag kun je het beste aan yin yoga doen?

In de ochtend zijn de spieren nog stijf, dus dat is het beste moment om aan yin yoga te doen. Kom je er 's morgens niet aan toe? Dan is in de middag of avond natuurlijk altijd nog beter dan helemaal niet doen. Voor mensen met een zittend beroep kan het juist prettig zijn om na het werk alles even te rekken en strekken, omdat door veel zitten rug en bekken belast worden. Tijdens de yin yoga laat je dit juist los. Wat voor jou het beste moment van de dag is, zal je zelf moeten ervaren.

Wat zijn de voordelen van yin yoga?

Ying yoga zorgt voor rust en ontspanning. Het vermindert stress. Daarnaast bevordert het de bloedsomloop. Omdat je de asana - lichaamshoudingen - lang vasthoudt, rek je het stugge bindweefsel. Hierdoor creeër je ruimte in zowel dat bindweedsel als je gewrichten.

In combinatie met welke sport kun je yin yoga het beste doen?

Het grootste effect bereik je wanneer je yin yoga combineert met een yang yogavorm zoals bijvoorbeeld bikram- of poweryoga. Ook kan het een mooie aanvulling zijn op andere sporten zoals hardlopen of krachttraining.

Auteur