Onthaasten met poweryoga

Focus op je innerlijk

Getty Images

Concentratie, door je neus ademen, kordate bewegingen en de focus op het innerlijk: dat is poweryoga.

Poweryoga sluit mooi aan bij de huidige trend van onthaasting en de groeiende behoefte aan een gezonde geest in een sterk lichaam. Hoewel de Amerikaanse poweryogagoeroe Bryan Kest de nadruk legt op de interactie tussen lichaam en geest, is er niets zweverigs aan deze sportieve variant van yoga. Niet voor niets bieden sportschoolhouders poweryoga aan.[ITEMADVERTORIAL]

Voor iedereen

Het is een sport die onmiskenbaar leidt tot een krachtig en soepel spierstelsel en een goede conditie, omdat de deelnemer steeds flink in beweging is. Poweryoga is goed voor iedereen. Jong, oud, stijf of getraind: iedereen doet mee in eigen tempo en op eigen niveau. Eén waarschuwing: ga niet te ver. Poweryoga mag geen pijn doen.

Basishoudingen

Poweryoga heeft, net als pilates, basisbewegingen waar de sport op gebaseerd is. De volgende houdingen zul je vaak tegenkomen:

Plankhouding

De plankhouding is onderdeel van de warming-up. Je duwt bij deze oefening vanuit je schouders, je laat je hoofd ontspannen hangen en laat je vingers en handpalmen volledig contact met de vloer hebben. Vergeet intussen niet door te ademen door je neus. Je billen zijn op dezelfde hoogte als je schouders, en je steunt op je tenen. Adem rustig vijf keer diep in en uit door je neus, terwijl je deze positie vasthoudt. Bij de zesde ademhaling buig je rustig je ellebogen en zak je bij het uitademen langzaam naar beneden.
Houd je ellebogen dicht bij je lichaam en let erop dat je kin eerder de grond raakt dan je buik en je heupen. Leg vervolgens je voeten met uitgestrekte tenen helemaal ontspannen op de grond.

Cobra

Na de plankhouding volgt de cobra, ook een basispositie van poweryoga. Hierbij duw je jezelf omhoog, met zo recht mogelijke armen, waardoor je borst van de grond af komt. Houd de handen vlak op de vloer. De rug wordt hol, de schouders zijn laag, en de schouderbladen worden naar elkaar toe gedrukt. Breng je hoofd zo ver mogelijk naar achteren om een volledige stretch op de ruggengraat te krijgen. Houd de heupen op de grond. Adem in zodra je met de cobra begint. Tijdens de stretch in je rug worden de spieren voor en achter in je bovenarmen belast en daardoor sterker.

Down looking dog

Terwijl je uitademt, ga je vanuit de cobrapositie naar de down looking dog positie. Zet je tenen weer op de grond, strek je armen helemaal uit en duw je billen naar het plafond. Denk maar aan een hond die zich na het slapen uitrekt. Let erop dat je je ellebogen zo recht mogelijk houdt en je hakken in de grond duwt, zodat je de achterkant van je benen stretcht. Ontspan je hoofd en nek en adem rustig door (door de neus).

 

Auteur