Wat is restorative yoga?

De voordelen van herstellende yoga

restorative yoga
Getty Images

Er zijn heel wat vormen van yoga. Eén vorm van yoga die de afgelopen tijd in opkomst is in Nederland is restorative yoga, oftewel herstellende yoga. Het draait bij deze zachte yogavorm allemaal om rust en het vraagt dan ook om weinig inspanning.

Wat is restorative yoga?

Door het beoefenen van restorative yoga breng je je lichaam in een diepe staat van rust en ontspanning. Restorative yoga vereist geen fysieke inspanning. Bij alle houdingen ondersteun je je lichaam door lotuskussens, bolsters, blokken en/of dekens. Je ligt vaak minutenlang in dezelfde houding en focust op je ademhaling. Hiermee activeer je het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Zo komt niet alleen je lichaam tot ontspanning, maar ook je zenuwstelsel.

Regelmatig aan restorative yoga doen heeft zo zijn voordelen:

  • Meer rust in je hoofd en lichaam
  • Verbetering van je ademhaling
  • Maakt je lijf soepeler
  • Vermindert stress
  • Verbetert je spijsvertering

Voor wie is restorative yoga geschikt?

Iedereen kan aan deze vorm van yoga doen. Het is geschikt voor iedereen en toegankelijk voor alle leeftijden. Ook voor mensen met chronische klachten, mensen die net een operatie of een blessure achter de rug hebben of kampen met veel stress.

Heb je fysieke klachten? Geef dit dan aan bij je yogadocent. Er is eigenlijk altijd wel een alternatieve houding mogelijk als een bepaalde oefening niet lukt. Het gaat bij restorative yoga juist om lichaamshoudingen waar je rustig de tijd voor neemt.

Wat is het verschil tussen yin yoga en restorative yoga?

Restorative yoga en yin yoga kennen veel overeenkomsten: bij beide vormen blijf je lang in de houding en ligt de aandacht vooral op je ademhaling. Het grootste verschil zit hem in de inspanning. Bij yin yoga gaat het om het oprekken en ontspannen van het bindweefsel. Bij restorative yoga draait het alleen om ontspanning. Als je dus aan yoga wilt gaan doen voor meer rust in je lichaam en hoofd dan past restorative yoga misschien beter bij je. Het blijft echter een kwestie van proberen. Eén les zal waarschijnlijk ook niet voldoende zijn om de voordelen te ervaren. Pas na een aantal weken oefenen kun je deze positieve effecten ervaren en zeggen of het wat voor je is.

Auteur 
Bron 
  • Wereld van yoga
  • Yoga Online