De hipste varianten op yoga

Budokon, IntenSati en Gyrotonic

Getty Images

Ben jij de gewone yogalessen alweer zat, of wil je eens wat anders dan tai chi of pilates? Er zijn diverse sporten in opkomst die lichaam en geest tegelijk trainen.

Eén van de nieuwe body & mind-trends is IntenSati. Hierbij voer je kracht- en bewegingsoefeningen uit, terwijl je ondertussen postitieve termen over jezelf roept. Een voorbeeld is: 'Ik kan het!' of 'Ik ben goed zoals ik ben!'.
 

Negatieve gedachten verdrijven

Het klinkt misschien wat zweverig, maar de bedoeling achter IntenSati is dat je alle negatieve gedachten verdrijft door alleen de positieve uit te roepen tijdens de oefeningen. De oefeningen zijn een mix tussen vechtsport, dans en yoga. Je uithoudingsvermogen verbetert erdoor en ook je spierkracht neemt toe. Ook is het de bedoeling dat je er meer zelfvertrouwen en innerlijke kracht door krijgt. IntenSati is in Nederland nog niet doorgedrongen, maar in andere landen is het al een ware rage.
 

Fitnessapparaten

Hou je het liever bij fitnessapparaten, dan is Gyrotonic misschien wat voor jou. De apparatuur is van hout en belooft dat het je spieren oprekt en je gewrichten soepeler maakt. Het lijkt wat middeleeuws, maar schijnt vooral voor de wervelkolom erg goed te zijn. Het zou een goede houding bevorderen en je krijgt er meer spierkracht door. Liggend of zittend op de apparaten leer je, zonder tegendruk, je spieren gecontroleerd te bewegen. De weerstand die er is, is vergelijkbaar met die van water. Gyrotonic is dan ook een geschikte sport voor mensen met lichamelijke klachten. De bewegingen bij Gyrotonic vinden hun oorsprong in yoga, dans, gymnastiek en zwemmen. De training is het beste individueel, maar wel onder begeleiding, uit te voeren.

Budokon

Budokon rukt wereldwijd steeds verder op. Deze work-out is een mix van meditatie, Oosterse vechtsport en yoga. Een aantal Amerikaanse beroemdheden zweert erbij, omdat je er een strak lichaam van zou krijgen. Bij de oefeningen draait het om meerdere dingen: controle over je lichaam, snelheid, kracht en evenwicht. Zowel het vechtsportgedeelte als de yoga zijn gebaseerd op vloeiende bewegingen en interactie met anderen.

Auteur 
  • Brenda Kluijver | Foto: Yoga Boston