Lachen zonder reden bij lachyoga

Lachen in een groep werkt aanstekelijk

Getty Images

Als we nou simpelweg eens wat vaker zouden lachen, zouden we dan gezonder worden? Tijdens lachyoga lach je zonder reden. Alleen lachen om het lachen dus, onder het motto: 'Lachen is gezond'.

Lachyoga maakt onderscheid in drie soorten oefeningen:

  • Speelse oefeningen - Deze oefeningen leren je het kind in jezelf te durven laten zien. Bij deze oefeningen wordt regelmatig gedanst.
  • Yogagerelateerde oefeningen - Rekken en strekken, ademhalingsoefeningen, bewustwording, lachmeditatie en balansoefeningen.
  • Spirituele oefeningen - Oefeningen die op bepaalde waarden gebaseerd zijn en tot dieper emotioneel bereik kunnen komen.

Neplach

De trainer fungeert bij lachyoga als animator. Maar hij is geen cabaretier of grappenmaker. Hij doet de lachoefeningen voor, die daarna gezamenlijk kunnen worden uitgevoerd.

Tijdens de lachoefeningen wordt oogcontact met elkaar gehouden. Lachen in een groep werkt aanstekelijk. Zelfs een neplach verandert vaak in een echte lachbui.

Iedereen kan meedoen aan lachyoga. Hoewel het meer geschikt is voor iemand die 'serieus' wil lachen, dan voor een lolbroek. Je hoeft geen yoga-ervaring te hebben of lenig te zijn om mee te kunnen doen.

Nieuwkomers zijn soms wat onzeker en onwennig tijdens de eerste les, maar na niet al te lange tijd voelt iedereen zich op zijn gemak. Het is een kwestie van jezelf over geven.

Mensen die meedoen aan lachyoga doen het uit nieuwsgierigheid, voor de gezelligheid of het sociale contact. Veel deelnemers zeggen dat ze vinden dat er meer gelachen moet worden. Anderen willen af van negatieve emoties en spanningen. Weer anderen doen mee vanuit spiritueel oogpunt.

Lachen is gezond

Lachyoga werkt ontspannend voor je spieren en stimuleert het hart en de bloedcirculatie. Dit zorgt voor een grote bloedtoevoer naar alle organen.

Het verbetert ook de longcapaciteit, waardoor het zuurstofgehalte in je bloed stijgt. Tijdens het lachen train je ook nog eens je buikspieren en je middenrif.

Lachen vermindert de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam, waardoor je een ontspannen gevoel krijgt. Lachen verhoogt tevens de aanmaak van endorfine, een pijnonderdrukkend hormoon dat een gevoel van vreugde veroorzaakt. Daarnaast stimuleert lachen het immuunsysteem.

Lachende mensen zijn aantrekkelijker en ze maken een meer bereikbare en leukere indruk. Daarom is het ook op sociaal gebied gezond om veel te lachen.

Auteur 
  • Simone van den Bighelaar
Bron 
  • Lachyoga.nl
  • Lachpsycholoog.nl