Contactlenzen voor beginners

Kunnen lenzen zoekraken in je oog?

Getty Images

Overweeg je je bril te verruilen voor lenzen? Of draag je sinds kort contactlenzen? Elf vragen die je misschien niet durft te stellen aan de opticien én de antwoorden.

1. Hoe voelt het dragen van contactlenzen?

In het begin zul je de lenzen voelen, maar het is niet vervelend of oncomfortabel. Er kan wel irritatie ontstaan wanneer je de lenzen niet goed schoonmaakt, als de lens beschadigd is of als je lange tijd doorbrengt in een rokerige omgeving.

2. Kan een contactlens zoekraken in het oog?

Een lens kan onder het ooglid glijden, maar laat zich vervolgens weer makkelijk terugwrijven naar de juiste plek. Een contactlens kan dus niet achter je oog verdwijnen. 

3. Hoe erg is het als je ’s nachts je lenzen vergeet uit te doen?

Als je in slaap valt met je lenzen in, merk je dat de lenzen vast zitten aan het oogoppervlak. Dit gebeurt nog sneller wanneer je uitgedroogd bent, bijvoorbeeld na het drinken van alcohol.

Probeer lenzen nooit te uit te doen als ze niet eenvoudig loslaten. Zorg ervoor dat je veel knippert en dat je lensdruppels gebruikt totdat je oog vochtiger wordt en de lenzen weer eenvoudig loslaten. Het is verstandig om vervolgens de lenzen een dagje uit te laten zodat je ogen zich kunnen herstellen. Blijven ze geïrriteerd of rood, ga dan zo snel mogelijk naar de opticien.

4. Wat kan ik gebruiken om mijn lenzen te reinigen?

Lenzen mag je absoluut niet reinigen met kraanwater. Maak ze elke keer schoon als je ze draagt. Je opticien zal je vertellen welke reinigingsproducten je daarvoor nodig hebt en hoe je je lenzen het beste kunt verzorgen.

5. Wat als je ergens blijft slapen en geen lenzenvloeistof hebt?

Goede hygiëne is broodnodig als je je lenzen heel en je ogen gezond wilt houden. Het bewaren van lenzen in frisdrank of gewoon water kan zorgen voor verontreiniging met ernstige ooginfecties tot gevolg. Bewaar lenzen dus nooit in iets anders dan lenzenvloeistof. Er zijn kleine flesjes lenzenvloeistof verkrijgbaar: zorg dat je er altijd eentje in je tas hebt zitten voor noodgevallen.

6. Beschermen contactlenzen tegen ultraviolet licht?

Contactlenzen op zich bieden geen adequate bescherming tegen ultraviolet licht, zelfs niet als het gaat om contactlenzen met een uv-laagje. De meeste contactlenzen hebben tegenwoordig uv-filters, maar ze blokkeren niet alle straling. Draag daarom een goede zonnebril.

7. Heb ik een recept nodig voor gekleurde lenzen?

Gekleurde contactlenzen kun je ook dragen als je geen correctie van het gezichtsvermogen nodig hebt. Ze zijn er ook zonder 'sterkte'. Het is wel noodzakelijk om je oog te laten onderzoeken voor het aanmeten. Draag je contactlenzen of heb je deze nodig voor een zichtcorrectie, dan is een recept noodzakelijk. Neem bij twijfel contact op met een opticien.

8. Wat moet je doen als je iets in je oog krijgt?

Sluit je ogen en knipper een paar keer, dit zou vuil moeten verplaatsen naar het ooglid en uit het oog. Als je nog steeds het gevoel hebt dat er iets in je oog zit, was dan je handen, verwijder de lens en verwijder het vreemde object uit je oog zoals je dat normaal zou doen. Spoel je lens grondig af in de contactlensoplossing, voordat je de lens terugplaatst in je oog.

9. Ik heb net ontdekt dat het recept dat ik heb gekregen voor mijn bril niet hetzelfde is als die van mijn contactlens. Klopt dat?

Het is vaak noodzakelijk om twee verschillende recepten te hebben voor brillen en contactlenzen, vanwege de manier waarop ze met het oog werken. Contactlenzen staan in contact met het oog, terwijl een bril verder van het oog verwijderd is. Daarom kan het recept dat je krijgt anders zijn, simpelweg vanwege de manier waarop het oog zich scherpstelt door de respectievelijke glazen/lenzen.

De specificatie van de contactlens bevat ook meer details over de vorm en het materiaal van de lenzen die nauwkeurig bij je ogen passen.

10. Ik heb één van mijn contactlenzen uitgedaan, maar er is een stukje lens blijven zitten. Wat moet ik doen?

Als je ogen onprettig of pijnlijk aanvoelen na het verwijderen van je contactlenzen, dan dien je zo snel mogelijk je opticien te raadplegen. Het is waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken, maar het is verstandig om je ogen voor de zekerheid te laten controleren.

11. Hoe weet ik of mijn contactlenzen binnenstebuiten zitten voordat ik ze indoe?

Om te controleren of lenzen binnenstebuiten zitten, plaats je de lens op je vingertop. Kijk naar de ronding bij de rand. Dit hoort een halve cirkelvorm te zijn. Als het randje een lipje heeft, dan zit de lens waarschijnlijk achterstevoren.

Ligt de lens inderdaad binnenstebuiten, leg deze dan in je handpalm. Voeg een paar druppels oplossing toe en draai de lens in de goede positie. Controleer of er geen stof op de lens zit en spoel deze zo nodig af met de oplossing.

Auteur 
Bron 
  • OOGziekenhuis
  • Pearle Opticiens