zondag, 19 september 2021

Een op de tien automobilisten ziet niet goed

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat het zicht van één op de tien automobilisten voor verbetering vatbaar is. Deze mensen kunnen nu nog niet goed zien omdat zij überhaupt nog geen bril of contactlenzen dragen of een bril of contactlenzen met een onjuiste sterkte.

De ogen van 1206 automobilisten zijn gecontroleerd bij een mobiel oogmeetstation bij een tankstation of bij een opticien. Eén op de tien deelnemers bleek niet optimaal te kunnen zien. 2,4 procent heeft zelfs zo’n slecht gezichtsvermogen dat zij volgens de normen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zelfs helemaal geen auto mogen rijden. Alleen de resultaten van de oogmetingen van automobilisten die zes maanden of langer geleden hun ogen hebben laten meten, zijn meegenomen in het onderzoek.

Hinder

Eén op de drie gaf aan dat zij het afgelopen half jaar in gevaar kwamen door slecht zicht door bijvoorbeeld de laagstaande zon of verblinding door een tegenligger. Automobilisten worden tijdens het rijden vooral belemmerd door een laagstaande zon. In de winter ervaren automobilisten de meeste hinder. Toch heeft een derde niet standaard een zonnebril bij zicht. 41 procent van de brildragers automobilisten heeft niet altijd een bril op tijdens het rijden.

Schrikbarend

Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland: "De uitkomst van het onderzoek is schrikbarend. Goed zien in het verkeer is van essentieel belang. Het is de verantwoordelijkheid van iedere automobilist om goed te kunnen zien. Wij vinden het daarom belangrijk dat iedereen die in de auto stapt, zijn of haar ogen regelmatig laat controleren".

Bron(nen):
  • Veilig Verkeer Nederland