Eén lens voor veraf en dichtbij
Veel mensen die een bril of lenzen nodig hebben om in de verte scherp te zien, krijgen na hun veertigste ook moeite met het lezen van de krant. Je kunt je bril en leesbril natuurlijk telkens omwisselen, maar gelukkig kan het ook handiger. Multifocale lenzen (en brillen) combineren twee sterktes, waardoor je zowel veraf als dichtbij scherp ziet. Werkt dat goed? Marianne probeerde het uit.
Marianne had eerst een bril voor veraf en een leesbril, die ze naar behoefte afwisselend droeg. Toen ze haar bril steeds vaker nodig bleek te hebben, werd ze het gewissel zat en probeerde ze twee jaar geleden een keer multifocale lenzen uit. Ze was toen niet zo te spreken over de sterkte: met de lenzen zag ze niet zo scherp als met haar bril. Marianne stapte over op ‘gewone’ enkelvoudige lenzen voor veraf in combinatie met een leesbril.[ITEMADVERTORIAL]
Nu we twee jaar verder zijn en de ontwikkelingen niet stil hebben gestaan, onderneemt Marianne een nieuwe poging met multifocale lenzen. Eigenlijk wil ze toch wel graag verlost worden van die leesbril die je altijd maar weer bij je moet hebben en steeds moet pakken. Ze hoopt dat de lenzen inmiddels verbeterd zijn en een goede scherpte bieden.
Even wennen
Na een oogmeting krijgt Marianne een setje zachte, multifocale lenzen mee die een maand meegaan. Omdat ze al ervaring heeft met zachte lenzen, kan ze deze meteen probleemloos dragen. Ze moet wel een paar dagen wennen aan het multifocale effect. Het leesgedeelte zit niet zoals bij een bril onderin, maar rondom. De leessterktes zitten in onzichtbare ringen ingeslepen, met gedeeltes voor veraf, dichtbij en ertussenin.
Na twee weken keert Marianne terug naar de opticien omdat ze de scherpte van het leesgedeelte niet voldoende vindt. Na een nieuwe meting krijg Marianne een andere sterkte lenzen mee, waar ze behoorlijk tevreden over is. Bij hele kleine lettertjes of opschriften in een onduidelijke kleur grijpt ze af en toe nog naar haar leesbril. Ook in het donker ziet ze soms wazig. Je pupil wordt dan groter, waardoor je per ongeluk door het leesgedeelte kijkt. Je ogen moeten zich dan even aanpassen.
De opticien geeft aan dat ze de lat misschien iets lager moet leggen. Met multifocale lenzen zul je nooit zo perfect scherp zien als toen je nog geen enkele afwijking aan je ogen had en zonder bril en lenzen kon.
Voordelen
Marianne kan inmiddels prima uit de voeten met de multifocale lenzen met lezen, computerwerk, autorijden en tennissen. De voordelen zijn voor Marianne helder: het is fijn om geen bril op je neus te hebben en niet telkens naar je leesbril te hoeven grijpen. Ook kan ze nu een zonnebril kopen die niet op sterkte hoeft te zijn en dat is toch weer een stuk voordeliger. De kleine minpunten neemt ze graag voor lief, want de voordelen van de multifocale lenzen wegen voor haar zwaarder.