zondag, 19 september 2021

Nitraatrijk dieet verkleint kans op glaucoom

Het eten van nitraatrijke bladgroenten, zoals boerenkool, sla en spinazie, zou het risico op de oogaandoening glaucoom verlagen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Brigham & Women’s Hospital en Harvard Medical School.

Glaucoom is een ernstige oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. De aandoening kan geleidelijk leiden tot slechtziendheid en uiteindelijk tot volledige blindheid. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid voor mensen boven de leeftijd van 60 jaar.

De onderzoekers keken voor hun studie of er een mogelijk verband is tussen de inname van nitraten via de voeding en glaucoom. Hiervoor analyseerden ze het voedingspatroon van bijna 64.000 vrouwen en 41.000 mannen tussen 1984 en 2012.

Het onderzoek duurde 25 jaar. Elke twee jaar werden de ogen van alle deelnemers getest. Bij aanvang van de studie had niemand glaucoom. In totaal ontwikkelden 1483 deelnemers de oogziekte.

Zo ontdekten de onderzoekers dat degenen die nitraatrijk aten 20 tot 30 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van glaucoom.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in JAMA Opthalmology.

Bron(nen):

Lees ook