Ooglaseren. Gevaarlijk of niet?

Experts aan het woord

Getty Images

Je hoort en leest zoveel over ogen laseren. Is het nou wel of niet gevaarlijk? Kan iedereen zijn ogen laten laseren? En moet je nog ergens op letten voor je je laat behandelen?

Dr. Jessica Metzelaar-Blok, oogarts/refractiechirurg (NOG-gecertificeerd)  in het Deventer Ziekenhuis: "Goede voorlichting is van groot belang."
"Binnen de oogheelkundige praktijk zijn er verschillende soorten laserbehandelingen mogelijk. De meeste behandelingen zijn op medische indicatie. Ze richten zich op de behandeling van een oogziekte, met als doel het gezichtsvermogen te behouden of te verbeteren. Bij netvliesafwijkingen (bijvoorbeeld bij suikerziekte of scheurtjes in het netvlies), glaucoom en nastaar wordt de laserbehandeling vergoed door de zorgverzekeraar."

"Ook om je brilsterkte te veranderen, kun je een laserbehandeling (Lasek/PRK/Lasik) ondergaan. Deze refractieve ingreep, met als doel 'goed zien zonder bril', is medisch niet noodzakelijk en wordt daarom dan ook meestal niet vergoed. Een laserbehandeling is mogelijk voor brilsterktes van +3 tot -9 dioptrie, en voor cilinders tot -5 dioptrie. Vaak worden beide ogen in één dag behandeld. Bij een laserbehandeling wordt het hoornvlies permanent veranderd en daarom kun je de ingreep niet meer ongedaan maken. We bepalen in een vooronderzoek of je geschikt bent voor deze behandeling."

"Bij iemand die hogere sterktes heeft, kan het plaatsen van een 'voorste oogkamerlens' een optie zijn. Bij deze operatie wordt een lens permanent in het oog gebracht. In tegenstelling tot de laserbehandeling worden de ogen niet op dezelfde dag geopereerd. Ook hier weer kijken we in een vooronderzoek of iemand voor deze operatie geschikt is. Deze ingreep wordt soms wel vergoed door de zorgverzekeraar."

"Bij beide refractiechirurgische ingrepen is het belangrijk om je bewust te zijn van eventuele complicaties die kunnen optreden als gevolg van de behandeling. Bijvoorbeeld infectie, het ontstaan van haze (hoornvliestroebeling), droge ogen en verminderd gezichtsvermogen. Laat je goed voorlichten voor je overgaat tot behandeling van je gezonde ogen!"
www.oogartsen.nl

Jessica Niesters, optometrist bij Jongen Opticiens: "Ooglaseren is een prachtige techniek."
"Het klinkt misschien wat vreemd om als optometrist bij een opticien over ooglaseren te praten, maar ik denk dat ooglaseren voor veel mensen een prima mogelijkheid kan zijn om van hun bril af te komen. Wie dat wil kan bij mij terecht voor het voortraject en de nacontrole van het ooglaseren. Omdat ik zelf geen oogarts ben, kan ik mensen met medische problemen of achtergrond niet adviseren."

"Ik vraag daar ook altijd naar. Zijn er geen medische indicaties, dan doe ik de nodige tests, geef mijn advies en met de uitkomsten van het vooronderzoek kunnen mensen dan naar een oogarts om hun ogen te laten laseren. Bovendien vind ik het belangrijk om met mensen te praten over de reden waarom ze hun ogen willen laten laseren. Je kunt je ogen nu eenmaal niet meer laten 'ontlaseren', zeg maar, dus je moet heel goed nadenken over je motivatie en je verwachtingspatroon."

"Soms komen mensen in de winkel voor advies. Tijdens het gesprek blijkt dat ze sommige consequenties niet goed hebben overzien en kiezen toch liever voor een bril of contactlenzen. Geen probleem natuurlijk. Ik heb liever tevreden klanten met een bril, dan dat je later mensen in je winkel krijgt die hun ogen hebben laten laseren, maar die zich bijvoorbeeld niet realiseerden of niet te horen hebben gekregen dat ze nu een leesbril nodig hebben."

"Daarom doe ik wel eens een proefje om het effect te laten zien. Je krijgt contactlenzen in waarmee je minsterkte wordt gecorrigeerd naar nul. Dan merk je dat je de letters dichtbij ineens niet meer zo goed kunt lezen. Het is maar net welke keus je dan wilt maken: laseren of niet."
www.jongenopticiens.nl

Annette Geerards, oogarts bij Focuskliniek: "Bedenk waarom je je ogen wilt laten laseren."
"Onze kliniek was in de jaren '90 een van de eerste die ogen laserde. Daarna ging de groep ooglaseraars enorm groeien, en dat maakt het voor mensen niet eenvoudig."

"Want hoe kies je nu wat voor jou het beste is? Bij wie kun je veilig terecht? Onze kliniek is uiteraard aangesloten bij de beroepsgroep en ook nog eens gecertificeerd. Want buiten de basisvoorwaarden van de behandeling zijn ook zaken als inrichting van de kliniek, en de voor- en nazorg heel belangrijk."

"Eigenlijk zijn voor- en nazorg zelfs de essentiële uitgangspunten voor een behandeling. Want ooglaseren doe je niet zomaar. Ik ben van mening dat je als klant gebaat bent om het hele traject bij één behandelaar te hebben. Je hebt er niets aan als je ergens een screening laat doen en dan in het buitenland je ogen laat laseren. Vind dan nog maar eens nazorg als er iets misgaat."

"Als dokter ben je verplicht goed te adviseren en samen met de klant alle voors en tegens en de reden van ooglaseren door te spreken. In sommige gevallen is dat namelijk helemaal niet handig, omdat er mogelijk problemen kunnen ontstaan met zien in het donker of met contrast."

"Er zijn beroepen die je niet kunt uitoefenen met gelaserde ogen. Ik weet van een Surinaamse piloot dat hij een paar jaar stabiele sterkte en contrast moest hebben, voordat hij weer mocht vliegen. Dat moet je je dan wel realiseren."

"Ander voorbeeld: een man komt bij ons voor een second opinion. Hij was gelaserd van sterkte -5 naar 0. Op zich uitstekend, maar… hij had als hobby modelvliegtuigjes bouwen. Die zette hij met piepkleine schroefjes in elkaar. Met -5 zette hij zijn bril af en zag dichtbij dan haarscherp. Na de behandeling had hij een leesbril nodig, en dan nog zag hij het niet goed. Dat was heel vervelend en hij vroeg aan ons wat hij daaraan kon doen. Niets dus. Daarom moet je weten wat de consequenties zijn."

"Mensen haken dan af, of ik adviseer ze het niet te doen. Echte medische complicaties door het laseren komen door alle nieuwe technieken en ontwikkelingen niet zo veel meer voor. De meeste problemen ontstaan door een onjuist verwachtingspatroon of een slecht geregeld controletraject."

"Weet je, er bestaat geen leven zonder bril; is het niet voor minsterkte, dan toch op latere leeftijd die leesbril. Heb je alles goed overdacht en zijn je ogen geschikt, dan is laseren prima om van je minsterkte af te komen. In alle andere gevallen kun je beter kiezen voor een alternatief."
www.oogziekenhuisfocuskliniek.nl