5 vervelende zomerkwaaltjes: dit kun je eraan doen

Van zonneallergie tot schurende bovenbenen

vrouw-zomer
Getty Images

Eindelijk, het is nu echt zomer! Helaas brengen warme dagen ook wat vervelende kwaaltjes met zich mee, zoals zonneallergie en schurende bovenbenen. Welke zomerkwaaltjes zijn er en belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

1. Zonneallergie

Zit je lekker van de zon te genieten, zie je ineens dat je huid rood wordt en dat er witte blaasjes of bultjes verschijnen. Zonneallergie is vervelend, maar niet ernstig. De bultjes kunnen hooguit jeuken, waarna ze vanzelf weer weggaan. De een is er gevoeliger voor dan de ander en je hoeft er ook niet elke zomer last van te hebben. 

2. Schimmelnagels

Een schimmelnagel kan er behoorlijk ontsierend uitzien, vooral wanneer je in de zomer luchtige sandaaltjes of slippers wilt dragen. Een schimmelnagel - ook wel 'kalknagel' genoemd - is geïnfecteerd met een schimmel. De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin. Voor de behandeling van schimmelnagels kun je antischimmelmiddelen gebruiken, die je kunt kopen bij de drogist of apotheek. Mocht het ernstig zijn, dan kun je ermee naar de huisarts. In de meeste gevallen is dit gelukkig niet nodig. 

3. Hielkloven

Als je last hebt van hielkloven, dan herken je deze aan een harde, droge huid rond de rand van de hiel. De hielen kunnen er verkleurd uitzien met witte kloofjes of verticale barstjes. Veel mensen hebben last van hielkloven, maar bij vrouwen komt het nog iets vaker voor. Zij lopen in de zomer namelijk graag met open schoenen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit.

Meestal kun je deze kwaal zelf oplossen door je voeten goed te (laten) verzorgen, bijvoorbeeld door een speciale crème of door langs te gaan bij een pedicure. Wanneer de klachten ernstig en pijnlijk zijn, dan kun je het beste een arts raadplegen. 

4. Schurende bovenbenen

Schurende bovenbenen zijn een veelvoorkomende 'zomerkwaal': ze zorgen voor irritatie en pijnlijke schaafwondjes. Veel vrouwen hebben hier in de zomer vooral last van, omdat zij dan vaak een korte broek of jurk dragen. Hierdoor raken de blote dijen elkaar. Als je dan ook nog eens transpireert, dan is de huid vochtig en daardoor extra kwetsbaar. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om schurende bovenbenen te voorkomen of de geïrriteerde huid te verlichten, zoals het aanbrengen van talkpoeder of een speciale crème. Vraag bij ernstige, pijnlijke wondjes je huisarts om advies.

5. Zonnesteek

Heb je een zonnesteek opgelopen? Dan is er sprake van oververhitting: je lichaamstemperatuur is gestegen. Als je het normaal gesproken warm hebt, dan ga je zweten en krijg je dorst. In het geval van een zonnesteek krijg je de warmte er niet uitgezweet. Hierdoor blijft je temperatuur hoog.

Er zijn twee fases van een zonnesteek: de eerste fase is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Je lichaamstemperatuur is boven de 40 graden Celsius en je kunt last krijgen van hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid. Ga uit de zon en drink wat. Blijf voorlopig ook uit de felle zon. De tweede fase is veel gevaarlijker en minder goed zelf te behandelen. Je kunt dan zelfs verward en bizar gedrag gaan vertonen, het bewustzijn verliezen en epileptische aanvallen krijgen. Herken je een zonnesteek in de tweede fase bij iemand, schakel dan direct professionele hulp in.