Dermatalogen waarschuwen: niet insmeren kan leiden tot huidkanker

Getty Images

Dermatologen maken zich zorgen om een groeiend aantal mensen dat zich niet insmeert met zonnebrandcrème wanneer ze in de zon gaan zitten of liggen. Al langere tijd gaan berichten rond - vooral op social media - dat zonnebrandcrème slecht voor je zou zijn en zelfs kankerverwekkend.

Om huidkanker te voorkomen kun je toch echt beter wel insmeren met zonnebrandcrème. "Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert", zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC in het NOS Radio 1 Journaal. Terwijl er juist "overweldigend bewijs" is dat voorzichtig omgaan met de zon "het belangrijkste is dat je kan doen om huidkanker te voorkomen". Jezelf met regelmaat insmeren hoort daar ook bij.

Risico op huidkanker

Wakkee geeft aan dat het risico om je niet in te smeren veel groter. Met eerst verbranding als zichtbaar gevolg. Gevolgd door huidveroudering en op de lange termijn het risico op huidkanker.

Jaarlijks krijgen in Nederland 70.000 mensen de diagnose huidkanker. Het is een van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. De belangrijkste oorzaak daavan is veel in de zon zijn.

Insmeren en de schaduw in

Om jezelf goed te beschermen tegen zonnebrand is het naast goed dik insmeren van belang regelmatig de schaduw op te zoeken, zonbeschermende kleding en een hoed te dragen.

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • Huidkanker.nl