'Hitte gevaarlijk voor ouderen'

Getty Images

BUNNIK - Het Nationaal Ouderenfonds roept op om kwetsbare ouderen te helpen, nu het de komende dagen zo warm dreigt te worden. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen ouderen een extra grote kans om tijdens een hittegolf te overlijden.

In 2010 zijn er naar schatting 500 mensen meer dan normaal overleden tijdens een periode van aanhoudend warm weer. Minder drinken en minder transpireren zouden daaraan bijdragen. Door te zweten koelt het lichaam zichzelf af, maar bij ouderen neemt het vermogen om te transpireren af.

Tips
Het ouderenfonds adviseert ouderen om minimaal twee liter water, vruchtensap of kruidenthee per dag te drinken, de warmte zo goed mogelijk buiten te houden en om binnen te blijven tussen 11 en 17 uur. Ook wordt aangeraden om lichte, luchtige kleding te dragen en een dekbed door een laken te vervangen.

Het RIVM raadt op zijn website aan om bij warm weer goed op de mensen in de omgeving te letten die extra hulp zouden kunnen gebruiken, vooral wanneer de familieleden en verzorgenden weg zijn.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Trouw