zaterdag, 27 november 2021

Hitteplan van kracht in 7 provincies

RIVM waarschuwt voor de hitte

In zeven provincies is het Nationaal Hitteplan van kracht. Het RIVM waarschuwt voor de hitte en de risico's die dat met zich mee kan brengen, zeker voor groepen kwetsbare mensen zoals ouderen, baby's, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

Het gaat om Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Mogelijk wordt het daar op sommige plekken vandaag al tropisch warm. In de vijf andere provincies is het hitteplan vandaag nog niet van kracht.

Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis wordt geadviseerd om het gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes zo veel mogelijk te beperken. Als het niet anders kan, adviseert het RIVM erop te letten dat de luchtstroom niet van de ene naar de andere persoon gaat. Het RIVM meldt verder dat je voor persoonlijk gebruik gewoon een ventilator kunt gebruiken ter verkoeling. "Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat, ook nu met het coronavirus," aldus het RIVM. Tip: plaats, indien mogelijk, een bevroren waterflesje voor de ventilator voor meer verkoeling.

Voldoende drinken

Mensen die zeventig jaar of ouder zijn, zitten zowel in de risicogroep voor hitte als het coronavirus. Een chronische ziekte of overgewicht verhogen ook het risico. Voor iedereen geld": vergeet niet om voldoende water te drinken. Met name op hogere leeftijd neemt het dorstgevoel af, maar het lichaam droogt nog wel uit.

Lees ook: zo ga je om met een hittegolf.

 

Bron(nen):