Rode Kruis in actie vanwege hitte

Getty Images

Het Nederlandse Rode Kruis zet 33.000 vrijwilligers in om hulp te bieden tijdens de hitte aan onder meer ouderen, sporters en bezoekers van evenementen.

De vrijwilligers moeten waarschuwen voor uitdroging, verbranden en uitputting. Het RIVM stelde gisteren het nationaal hitteplan in werking. Iedereen moet dus genoeg drinken, inspanning vermijden, zorgen voor koelte en alert zijn voor verbranding van de huid, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog.

Code geelOok het KNMI heeft een waarschuwing uit laten gaan vanwege de aanhoudende hitte. Het wordt warmer dan 27 graden, reden voor het instituut om code geel af te kondigen. Vooral maandag en dinsdag lopen de temperaturen op veel plaatsen op tot boven de 30 graden, aldus het KNMI. Mogelijk komt woensdag een einde aan de tropisch hitte. Dan is er kans op onweer en regen.

Het hitteplan wordt van kracht als vier achtereenvolgende dagen temperaturen boven de 27 graden worden voorspeld. Het plan is zondag op het middaguur in werking getreden. De laatste keer dat dat gebeurde was in juni 2010.

KlachtenWarm weer kan ook leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Ouderen vormen de grootste risicogroep doordat hun temperatuurregulatie slechter is en hun dorstgevoel verminderd. Ook mensen met een chronische aandoening of overgewicht en jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Iedereen wordt opgeroepen ouderen en kwetsbare groepen te helpen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • NOS
  • Rode Kruis
  • KNMI