Sommige zonnebrandcrèmes beschermen minder goed dan ze beloven

Getty Images

Drie zonnebrandcrèmes falen faliekant in de test van de Consumentenbond. De SPF 30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) bieden veel minder bescherming tegen UVB-stralen dan zij op de verpakking beloven.

De Consumentenbond testte 15 zonnebrandcrèmes met beschermingsfactor SPF30. Clinique wijkt het meest af en zou eigenlijk SPF10 op de verpakking moeten hebben staan. Clarins biedt een bescherming van SPF 15 en Europrofit zou een SPF van 20 moeten melden. Clinique beschermt ook onvoldoende tegen UVA. UVB-stralen laten de huid verbranden, UVA is de voornaamste boosdoener van huidveroudering. Beiden kunnen ook kanker veroorzaken.

Beste uit de test

Opvallend is dat er ook zonnelotions zijn die het beter doen dan ze zelf beweren. Hema, Garnier en La Roche Posey bieden een bescherming gelijk aan SPF 50+ in plaats van de beloofde 30. Beste uit de test is de nieuwe versie beschermende zonnemelk Ambre Solair van Garnier met karité boter. De nieuwe Nivea Sun Protect & Hydrate is Beste Koop. De volledige uitslag van de test is te lezen op de website van de Consumentenbond.

Reacties fabrikanten

Kruidvat, leverancier van Europrofit, heeft naar aanleiding van de testresultaten een onderzoek ingesteld en de verkoop van het product voorlopig stop gezet. Kruidvat hoopt begin juni hun onderzoek afgerond te hebben. Clarins en Clinique hebben (nog) niet laten weten actie te ondernemen.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Consumentenbond