Dit moet je doen als je verbrand bent door de zon

Koelen en smeren

vrouw-verbrand
Getty Images

Het was zo lekker in het zonnetje aan het water, maar 's avonds merk je pas dat je neus zo rood is als een tomaat. En je kunt niet slapen omdat je laken als schuurpapier over je verbrande schouders wrijft. Dit moet je doen als je verbrand bent door de zon.

Onder invloed van de zon maakt je huid pigment aan en wordt deze wat dikker. Dat geeft je een bruin kleurtje en beschermt je tegen verbranding. Zit je te lang of te veel in de zon en gebruik je onvoldoende zonnebrandcrème, dan krijgt de huid niet de tijd om haar beschermende werking op te bouwen en kun je verbranden. Hoe snel je verbrand hangt af van je huidtype, maar er zijn ook medicijnen die je gevoeliger maken voor zonverbranding.

Op de langere termijn kan te veel zon je huid beschadigen. Het versnelt de veroudering van de huid en vergroot bovendien je risico op het ontwikkelen van huidkanker. Voorkomen is dus beter dan genezen, maar als je toch verbrandt, zijn er verschillende manieren om je klachten te verlichten.

Lichte zonnebrand

Een licht verbrande huid is rood en kan pijnlijk en warm aanvoelen. Ga direct uit de zon als je merkt dat je aan het verbranden bent en koel je huid met een lauwe douche, bad of natte doeken. Smeer je daarna in met een aftersun of bodylotion met verzorgende bestanddelen, zoals aloë vera. Blijf als je last hebt van hoofdpijn lekker binnen in een koele ruimte en zorg ervoor dat je genoeg drinkt.

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van huismiddeltjes zoals yoghurt, komkommer en rauwe aardappel, maar je kunt ze proberen om tijdelijk je huid af te koelen.

Na een paar dagen ga je vanzelf vervellen, daar is helaas niks tegen te doen. Dit hoort bij het herstelproces van je huid. Blijf uit de zon zo lang de huid rood is, na een dag of drie mag je huid weer in het zonnetje.

Blaren

Als je heel erg verbrand bent, kun je last krijgen van zwellingen, blaren en in het ernstigste geval zelfs van koorts, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. Uiteraard moet je ook dan meteen uit de zon gaan en de huid koelen onder een lauwe douche. Laat eventuele blaren heel, want als ze opengaan kan er een infectie ontstaan. Meestal helen ze vanzelf. Gebruik indien nodig een pijnstiller tegen de pijn. Blijf zeker een week uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen.

Raadpleeg de huisarts als je veel blaren hebt, als een groot deel van de huid gezwollen is of als je te maken krijgt met de eerder genoemde ziekteverschijnselen, zoals koorts, koude rillingen, braken, misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidarts
  • Huidinfo