vrijdag, 3 december 2021

UvB-straling oorzaak roodverbrande huid

BAARN - De rode pijnlijke huid als gevolg van zonnebrand is het gevolg van schade aan het RNA van huidcellen. Dat stellen onderzoekers van onder andere de University of California.

De ontdekking biedt nieuwe mogelijkheden om ontstekingprocessen af te remmen. Dit is volgens de onderzoekers vooral gunstig voor bijvoorbeeld aandoeningen als psoriasis. Deze worden nu behandeld met uv-licht, maar dat vergroot de kans op huidkanker.

Aandoeningen"Ons onderzoek leidt in de toekomst wellicht tot een behandeling met de positieve effecten van de UV-behandeling, zonder dat patiënten daadwerkelijk worden blootgesteld aan het schadelijke uv-licht", vertelt onderzoeker Richard L. Gallo. "Daarbij hebben mensen met bijvoorbeeld lupus een overgevoeligheid voor uv-straling. Wellicht kunnen wij hen helpen door het ontdekte mechanisme te blokkeren."

Uv-stralenUit de studie bleek dat de uvB-stralen in zonlicht het RNA in de huidcellen in stukjes breekt, waardoor het in de knoop raakt. Het RNA verdwijnt vervolgens uit de cel en veroorzaakt ontstekingsreacties in gezonde buurcellen. Juist die ontstekingsreactie ervaren we als we verbrand zijn.

Volgens de onderzoekers is de ontstekingsreactie belangrijk om het proces van herstel te starten na celdood. De cellen met genetische schade worden opgeruimd, voordat ze kanker kunnen worden. Gallo: "Natuurlijk is dit proces niet perfect. Hoe meer blootstelling aan uv-straling door de zon, des te groter is de kans dat cellen kanker worden."

Trefwoorden:
Bron(nen):