Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Verantwoord onder de zonnebank

Do's en don'ts voor een mooi kleurtje

Het geeft een zomers gevoel, je voelt je fitter en je humeur verbetert. Met dat druilerige Hollandse weer kun je flink opknappen van de zonnebank. Bovendien krijg je er een lekker gezond kleurtje van. Hoewel, gezond? Is het nou wel zo goed voor je huid? De do's en don'ts van zonnebanken.

Do's

 • Bepaal je huidtype.
  - Huidtype 1 verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen. 
  - Huidtype 2 verbrandt snel, wordt langzaam bruin, lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
  - Huidtype 3 verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin, licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen. 
  - Huidtype 4 verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, een van nature getinte huid, donker haar, donkere ogen.
  Met huidtype 1 kun je eigenlijk niet onder de zonnebank. Als je huidtype 2 hebt, moet je daarmee heel voorzichtig zijn.
 • Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies. Dit advies heb je nodig om te bepalen hoe lang je met jouw huidtype onder de zonnebank mag en hoe je dit opbouwt.
 • Volg thuis áltijd de gebruiksaanwijzing van de zonnebank op.
 • Bouw een zonnebankkuur langzaam op. Eerst kort, pas later mag je er wat langer onder. Hoe lang? Dat is afhankelijk van je huidtype.
 • Bescherm je ogen (met een brilletje) en kijk niet in de brandende lampen. De UV-stralen kunnen je netvlies beschadigen. Dit is pas na lange tijd merkbaar. Je kunt dan staar of lasogen krijgen.
 • Luister naar je lichaam. Gaat je huid prikken of jeuken, wacht dan niet tot de timer afgaat, maar ga onder de zonnebank vandaan.
 • Heb je een huidaandoening? Vraag dan altijd eerst een arts om advies. Soms helpt een (speciale) zonnebank, maar soms werkt de zonnebank juist averechts. 
 • Douche na de zonnebank. Het gerucht dat je bruine kleurtje er weer snel afgaat door het water is absoluut onzin. De bruine kleur ontstaat in je huid en niet op de huid.
 • Verzorg de huid na het douchen met een vochtinbrengende crème of lotion. Dat voorkomt uitdroging en versnelde veroudering van de huid én het ziet er mooier uit.

Don'ts

 • Nog even snel een zonnebankkuur voordat je op vakantie gaat. De zonnebank moet je, net als de zon, langzaam opbouwen voor een goed en gezond resultaat.
 • Cosmetica en parfum onder de zonnebank. In combinatie met de UV-straling kunnen ze huidirritaties veroorzaken. Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg of was het er eerst af.
 • Meer dan 50 keer per jaar de zonnebank gebruiken. Bij lichte huidtypes (1 en 2) is dit aantal nog lager. Hoe sneller je verbrandt, hoe minder vaak je onder de zonnebank kunt.
 • Antizonnebrandmiddel gebruiken. De hoeveelheid licht is op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
 • Onder de zonnebank als je veel sproeten, abnormale pigmentvlekken of (grote) moedervlekken hebt. Laat eerst een arts naar de vlekken kijken en advies geven over zonnen en de zonnebank.
 • Vaker onder de zonnebank als je niet bruin wordt. Het pigment in jouw huid is erfelijk bepaald. Dat verandert niet als je meer onder de zonnebank gaat. 
 • Onder de zonnebank als in jouw familie huidkanker voorkomt. 
 • Onder de zonnebank als je bepaalde medicijnen gebruikt. Kijk eerst in de bijsluiter van je medicijnen of dit afgeraden wordt.
 • Kinderen en jongeren onder de zonnebank. Omdat hun huid nog in ontwikkeling is, is de kans op huidkanker later groter bij beschadiging door verbranding. Daarom kun je ook beter niet onder de zonnebank als je als kind vaak verbrand bent geweest.
 • Het lijkt een open deur, maar toch: als je net verbrand bent, kun je beter niet onder de zonnebank gaan. Verzorg je huid goed met een aftersun en laat de huid eerst volledig herstellen.

Reactie toevoegen

17 Comments

Door Eva (niet gecontroleerd) op za, 05/20/2017 - 12:38

Dit is absoluut niet waar! Ook voor de korte bezoekjes aan de zonnebank is het ontzettend belangrijk om je in te smeren, al is het maar een kwartier of tien minuten. De intensiteit van de zonnebank is namelijk vele malen sterker dan die van de zon (in Nederland), dus ook al verblijf je kort onder de zonnebank, de intensiteit aan uv-licht dat je ontvangt is groot!

Door Sopmar (niet gecontroleerd) op zo, 04/30/2017 - 19:23

Geen enkele crème voor onder de zonnebank heeft een spf erin zitten dat klopt. Maar voor de korte duur die je eronder verblijft is dit ook echt niet nodig!
Een zonnebank crème van bijv Devoted creations heeft super veel anti aging extracten erin zitten die de huidveroudering tegengaan.

Door Rill (niet gecontroleerd) op zo, 03/19/2017 - 11:33

Hoe kan ik mijn huidtype bepalen
Want ik verbrand eerste paar keer wel maar daarna word ik gewoon bruin heb rossig haar blauwe ogen en niet echt sproeten dus een beetje lastig huidtype bepalen

Door Ben (niet gecontroleerd) op do, 03/09/2017 - 16:21

Voor als je op vakantie gaat naar een warm land en daar niet meteen wilt verbranden.

Door MM1508 (niet gecontroleerd) op ma, 10/31/2016 - 22:16

@Chiel
Als je gaat zonnen dan doe je toch ook zonnebrandcreme met spf op je huid?
Dan kan dat dus ook bij de zonnebank.
Alleen dan duurt het wat langer voordat je bruin wordt. Maar met spf heb je wel een kleinere kans op huidveroudering en huidkanker...

Door Chiel (niet gecontroleerd) op za, 08/27/2016 - 01:47

Waarom zou je dan onder de zonnebank gaan? Je moet dan juist geen SPF hebben anders doe je het voor niks..

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 05/04/2016 - 10:21

De uv heb je nodig om bruin te worden

Door Vera (niet gecontroleerd) op wo, 05/04/2016 - 09:13

Zonnebanken is en blijft gevaarlijk,er is niet alleen een risico op huidkanker,het verouderd de huid 10 keer sneller. Ouderdomsvlekjes zullen talrijker zijn en gevoeliger voor pigmentatie ,zwangerschapsmasker etc.Huidkanker is de meest voorkomende kanker.De enige manier om de huid goed te beschermen op vakantie is een hoge beschermingsfactor gebruiken en tussen 11u en 15u niet zonnebaden.

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op wo, 05/27/2015 - 09:43

Wat ik doe als ik naar een heel zonnig land ga dan ga ik een paar keer onder de zonnebank niet om bruin te worden,maar mijn huid is dan gewend aan de zon het helpt echt .

Door Alma (niet gecontroleerd) op di, 05/26/2015 - 11:33

Ik zit tussen huidtype 2 en 3 in met mijn lichte huid, bruine haar en groene ogen.