Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 24 februari 2017

Verantwoord onder de zonnebank

Do's en don'ts voor een mooi kleurtje

Het geeft een zomers gevoel, je voelt je fitter en je humeur verbetert. Met dat druilerige Hollandse weer kun je flink opknappen van de zonnebank. Bovendien krijg je er een lekker gezond kleurtje van. Hoewel, gezond? Is het nou wel zo goed voor je huid? De do's en don'ts van zonnebanken.

Do's

 • Bepaal je huidtype.
  - Huidtype 1 verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen. 
  - Huidtype 2 verbrandt snel, wordt langzaam bruin, lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
  - Huidtype 3 verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin, licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen. 
  - Huidtype 4 verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, een van nature getinte huid, donker haar, donkere ogen.
  Met huidtype 1 kun je eigenlijk niet onder de zonnebank. Als je huidtype 2 hebt, moet je daarmee heel voorzichtig zijn.
 • Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies. Dit advies heb je nodig om te bepalen hoe lang je met jouw huidtype onder de zonnebank mag en hoe je dit opbouwt.
 • Volg thuis áltijd de gebruiksaanwijzing van de zonnebank op.
 • Bouw een zonnebankkuur langzaam op. Eerst kort, pas later mag je er wat langer onder. Hoe lang? Dat is afhankelijk van je huidtype.
 • Bescherm je ogen (met een brilletje) en kijk niet in de brandende lampen. De UV-stralen kunnen je netvlies beschadigen. Dit is pas na lange tijd merkbaar. Je kunt dan staar of lasogen krijgen.
 • Luister naar je lichaam. Gaat je huid prikken of jeuken, wacht dan niet tot de timer afgaat, maar ga onder de zonnebank vandaan.
 • Heb je een huidaandoening? Vraag dan altijd eerst een arts om advies. Soms helpt een (speciale) zonnebank, maar soms werkt de zonnebank juist averechts. 
 • Douche na de zonnebank. Het gerucht dat je bruine kleurtje er weer snel afgaat door het water is absoluut onzin. De bruine kleur ontstaat in je huid en niet op de huid.
 • Verzorg de huid na het douchen met een vochtinbrengende crème of lotion. Dat voorkomt uitdroging en versnelde veroudering van de huid én het ziet er mooier uit.

Don'ts

 • Nog even snel een zonnebankkuur voordat je op vakantie gaat. De zonnebank moet je, net als de zon, langzaam opbouwen voor een goed en gezond resultaat.
 • Cosmetica en parfum onder de zonnebank. In combinatie met de UV-straling kunnen ze huidirritaties veroorzaken. Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg of was het er eerst af.
 • Meer dan 50 keer per jaar de zonnebank gebruiken. Bij lichte huidtypes (1 en 2) is dit aantal nog lager. Hoe sneller je verbrandt, hoe minder vaak je onder de zonnebank kunt.
 • Antizonnebrandmiddel gebruiken. De hoeveelheid licht is op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
 • Onder de zonnebank als je veel sproeten, abnormale pigmentvlekken of (grote) moedervlekken hebt. Laat eerst een arts naar de vlekken kijken en advies geven over zonnen en de zonnebank.
 • Vaker onder de zonnebank als je niet bruin wordt. Het pigment in jouw huid is erfelijk bepaald. Dat verandert niet als je meer onder de zonnebank gaat. 
 • Onder de zonnebank als in jouw familie huidkanker voorkomt. 
 • Onder de zonnebank als je bepaalde medicijnen gebruikt. Kijk eerst in de bijsluiter van je medicijnen of dit afgeraden wordt.
 • Kinderen en jongeren onder de zonnebank. Omdat hun huid nog in ontwikkeling is, is de kans op huidkanker later groter bij beschadiging door verbranding. Daarom kun je ook beter niet onder de zonnebank als je als kind vaak verbrand bent geweest.
 • Het lijkt een open deur, maar toch: als je net verbrand bent, kun je beter niet onder de zonnebank gaan. Verzorg je huid goed met een aftersun en laat de huid eerst volledig herstellen.

Reactie toevoegen

13 Comments

Door MM1508 (niet gecontroleerd) op ma, 10/31/2016 - 22:16

@Chiel
Als je gaat zonnen dan doe je toch ook zonnebrandcreme met spf op je huid?
Dan kan dat dus ook bij de zonnebank.
Alleen dan duurt het wat langer voordat je bruin wordt. Maar met spf heb je wel een kleinere kans op huidveroudering en huidkanker...

Door Chiel (niet gecontroleerd) op za, 08/27/2016 - 01:47

Waarom zou je dan onder de zonnebank gaan? Je moet dan juist geen SPF hebben anders doe je het voor niks..

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 05/04/2016 - 10:21

De uv heb je nodig om bruin te worden

Door Vera (niet gecontroleerd) op wo, 05/04/2016 - 09:13

Zonnebanken is en blijft gevaarlijk,er is niet alleen een risico op huidkanker,het verouderd de huid 10 keer sneller. Ouderdomsvlekjes zullen talrijker zijn en gevoeliger voor pigmentatie ,zwangerschapsmasker etc.Huidkanker is de meest voorkomende kanker.De enige manier om de huid goed te beschermen op vakantie is een hoge beschermingsfactor gebruiken en tussen 11u en 15u niet zonnebaden.

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op wo, 05/27/2015 - 09:43

Wat ik doe als ik naar een heel zonnig land ga dan ga ik een paar keer onder de zonnebank niet om bruin te worden,maar mijn huid is dan gewend aan de zon het helpt echt .

Door Alma (niet gecontroleerd) op di, 05/26/2015 - 11:33

Ik zit tussen huidtype 2 en 3 in met mijn lichte huid, bruine haar en groene ogen.

Door EKN (niet gecontroleerd) op za, 05/16/2015 - 01:31

Ik begreep dat de meeste cremes voor onder de zonnebank geen beschermingsfactor in zich hebben. Zijn er uberhaupt cremes voor onder de zonnebank met UV beschermingsfactor, of kan je ook een gewone zonnebrandcreme met een hoge UV-factor gebruiken.

Door Rutger Slim (Zo... (niet gecontroleerd) op do, 05/14/2015 - 17:28

Mijn complimenten met de actuele versie van het bericht over de zonnebank. Het klopt nu helemaal met de inzichten uit de wetenschap. Alleen het zinnetje over de voorbereiding op de vakantie kan wat verwarring geven. Je kunt je uitstekend voorbereiden op vakantie door een kuur op de zonnebank te doen, heel goed zelfs. Maar start niet op het laatste moment. Een maand is uitstekend. In 1 of 2 weken zou je het op een gehaaste manier net verkeerd kunnen doen omdat de tijd voor een goede opbouw ontbreekt. Dit wordt ws bedoeld maar is niet precies wat er staat.

Door Rudi (niet gecontroleerd) op wo, 01/07/2015 - 18:44

De ene zonnebank is de andere niet. De vermogens kunnen verschillen evenals de hoeveel UV-licht dat de lampen afgeven. Lees de gebruiksaanwijzing voor nadere informatie.

Door Suus (niet gecontroleerd) op za, 08/16/2014 - 14:32

Ik heb huidtype 2, maar ik kan makkelijk een kwartier (na lange tijd geen zonnebank gebruikt te hebben) onder een medium zonnebank. Ik word niet heel snel bruin maar ik verbrand ook niet snel...