Verbranden in april – kan dat?

3 vragen over zonnebrandcrèmes

Vrouw zit in venster
Getty Images

Na een middagje in de tuin werken of een gezellige terrasmiddag heb je ineens een rode en pijnlijke huid. Het is pas april! Is het alweer tijd om zonnebrandcrème te gebruiken? Drie vragen over de kracht van de voorjaarszon.

1. Is de voorjaarszon schadelijk?

Om te beginnen met het goede nieuws: een beetje uv-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Maar het is al snel te veel. De zon kan je huid verbranden en dat kan op de langere termijn leiden tot huidkanker. Bovendien kan de zon je ogen beschadigen en dat kan leiden tot staar.

Hoe schadelijk de zonnestralen zijn, kun je aflezen aan de uv-kracht. Hoe meer uv-straling er wordt verwacht, hoe hoger het getal is. Het KNMI geeft iedere dag een voorspelling voor deze uv-kracht. Bij uv-kracht 4 kun je 25 minuten onbeschermd in de zon zitten, voordat je verbrandt. Dat is zo voorbij, dus smeren met een zonnebrandproduct is zeker aan te raden.

2. Welke zonnebrandcrème is het beste?

KWF kankerbestrijding adviseert een zonnebrandproduct met factor 30 tot 50, afhankelijk van je huidtype. Ook al is smeren belangrijk, de uv-filters in de middelen zijn vaak schadelijk voor de natuur en zelfs voor je eigen gezondheid. Smeren blijft het advies, want de zon zelf is nog schadelijker voor de huid, maar er wordt hard gewerkt aan veiligere zonnebrandcrèmes. De Consumentenbond heeft praktische informatie over het kiezen van veilige en verantwoorde producten. Een product met titaniumdioxide als uv-filter is bijvoorbeeld beter voor het milieu, dan een product met Ethylhexyl Dimethyl PABA.

3. Is de crème van vorig jaar nog bruikbaar?

Zonnebrandcrème is niet eindeloos houdbaar. Na opening is de crème officieel nog 12 maanden te gebruiken. Heb je de crème in de zon laten liggen? Of in een warme auto? Dat komt de beschermingsfactor niet ten goede. Maar de Consumentenbond schrijft dat uit metingen blijkt dat de crèmes van vorig jaar vaak nog best bruikbaar zijn. Het goede nieuws is verder: goedkope crèmes beschermen net zo goed als dure. De zonnebrandcrèmes die als beste uit de test van 2021 kwamen, waren van het Kruidvat en de Trekpleister en kostten 5 tot 8 euro.

Auteur 
Bron 
  • KNMI
  • Consumentenbond