Factoren die prijs van zonnebrandcrème bepalen

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: waarom is de ene zonnebrandcrème duurder dan de andere?
Een zonnebrandcrème hoeft niet duur te zijn, en dat zijn ze gelukkig ook niet allemaal. Je betaalt voor een huismerkfles bij de drogist of supermarkt vaak niet meer dan een paar euro. Maar A-merken zijn er ook: die kosten al snel minimaal 20 euro. Waar komt dat prijsverschil door?
Uv-filters maken zonnebrandcrème duur
Het belangrijkste ingrediënt van elk anti-zonnebrandproduct is natuurlijk de uv-filter. Deze beschermt de huid door het uv-licht te absorberen, te reflecteren of door een combinatie van beide. Dit filter is ook meteen een van de belangrijkste redenen waarom anti-zonnebrandproducten zo duur zijn. Dat komt doordat het productieproces kostbaar is.
Dat heeft te maken met de ingrediënten van de filters. Er zijn verschillende soorten filters: er zijn chemische filters op basis van octocrylene en mexoryl en filters op minerale basis met ingrediënten als titaniumdioxide en zinkoxide. De productie van deze ingrediënten is complex en dat maakt het vooral duur.
Onderzoek voor veiligheid van zonnebrandcrème
Wat ook meespeelt, is dat er veel onderzoek moet worden gedaan om de veiligheid van zonnebrandcrème te waarborgen. Onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe en betere uv-filters kost veel geld: iets waar bedrijven dan ook veel geld in investeren. Daarbij moeten deze producten ook nog eens uitgebreid getest worden. Dit verhoogt de productiekosten, wat producenten aan jou door verrekenen.
Marketing en zonnebrandcrème als noodzakelijk product
Bovendien beïnvloedt marketing ook de prijs. Zonnebrandcrème is een noodzakelijk product, want je wilt zonverbranding en huidkanker voorkomen. Als consument ben je hiervoor bereid te betalen.
En dan is er nog de btw. Je betaalt voor zonnebrandcrème 21 procent btw, aangezien het geen geneesmiddel is. Het product valt daardoor niet onder de vrijstelling van de Geneesmiddelenwet. Was dat wel het geval, dan gold een btw-tarief van slechts 9 procent.
Zijn dure anti-zonnebrandproducten beter dan goedkope?
Dat zou je denken, maar nee, de veiligheid van cosmeticaproducten staat los van de prijs: alle producten - zowel goedkope als dure - moeten voldoen aan de eisen uit de Cosmeticaverordening. Dus een duurder anti-zonnebrandproduct is niet beter of veiliger dan een goedkopere variant. Ook 'natuurlijke' producten moeten aan dezelfde wetgeving voldoen als niet-natuurlijke producten en zijn dus beide veilig.
Verder is het soort anti-zonnebrandproduct dat je kiest, een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt ook af van de lichaamsdelen die je wilt beschermen. Je kunt onder andere kiezen voor milks, crèmes, gels, oliën, sticks en sprays. Daarnaast is het afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt, en van factoren als geur, toepasbaarheid, structuur, exclusiviteit en huidgevoel van een product. Bovendien is de keuze voor een product afhankelijk van leeftijd en huid-/haartype. Deze factoren staan los van de prijs.
- AVROTROS Radar