3 vragen over yoghurt

Met welke yoghurt kun je koken?

Getty Images

Wat is het verschil tussen kwark en yoghurt? Welke verschillende soorten zijn er allemaal en met welke yoghurt kun je koken? Diëtiste Mary Stottelaar geeft antwoord.

1. Met welke yoghurt kun je koken?

Als je de yoghurt wilt verhitten, kun je het best de dikke soorten nemen, zoals Griekse, Bulgaarse of Turkse yoghurt. Deze schiften namelijk niet bij verhitting. Gewone yoghurt doet dat wel. Kies voor de volle varianten voor een meer romige smaak.

2. In de supermarkt is de keuze enorm. Waarin verschillen al die soorten?

In wezen is er niet zo heel veel verschil: het gaat allemaal om melk die gefermenteerd is met behulp van melkzuurbacteriën. Wel verschilt het vetpercentage. Zo bevat magere of nul procent yoghurt vrijwel geen vet. Halfvolle yoghurt bevat twee procent vet en volle yoghurt circa vier procent. Bulgaarse, Turkse en Griekse yoghurt bevatten vaak acht of tien procent vet. Hoe vetter de yoghurt, hoe romiger deze smaakt. Overigens is echte Bulgaarse, Turkse of Griekse yoghurt (dat wil zeggen: in die landen bereid) nauwelijks in Nederland verkrijgbaar. Meestal staat dan ook op het etiket ‘Griekse stijl’ of ‘Turkse stijl’.

3. Wat is het verschil met kwark?

Yoghurt is gefermenteerde melk, kwark is superverse kaas. Naast melkzuurbacteriën wordt bij de kwarkbereiding ook stremsel toegevoegd aan de melk. Hierdoor klonteren vaste stoffen uit de melk (zoals vet en eiwitten) samen. Vervolgens scheidt het vocht zich af en blijft een geconcentreerde massa over die we verse kaas of kwark noemen. Kwark bevat veel meer eiwitten en vet dan yoghurt. Ook is het gehalte aan calcium en B-vitamines hoger.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine