Baby met asymmetrische ogen en oren

Getty Images

Ik ben een kleine zes weken geleden bevallen van een prachtig jongetje. Hij is mijn vierde kindje. Sinds een week is het ons opgevallen dat zijn rechteroortje en zijn rechteroogje qua vorm en grootte verschillen van zijn linkeroortje en -oogje. Kan dit duiden op iets?

Uiteraard weet ik dat geen mens twee symmetrische kanten heeft, maar dit verschil is wel erg duidelijk. Verder is het een vrolijk, lief en tevreden ventje. Ik maak me dus geen zorgen, maar ik ben toch wel benieuwd of het inderdaad iets onschuldigs is, of dat het toch op iets kan duiden.

Marion

Herman van Tinteren, kinderarts:

Het maakt voor het beantwoorden van de vraag wel uit of het gaat om een verandering of afwijking van de vorm of van de grootte. Wat het laatste betreft is daarop het gemakkelijkste een antwoord te geven. Zoals je al opmerkt zijn wij nooit geheel symmetrisch in ons gelaat. Zo ook kunnen we een verschil in grootte van de voeten hebben en kan er ook een verschil in beenlengte zijn tot bijvoorbeeld een centimeter zonder dat dit iets betekent.

Hemihypertrofie

Soms valt het op dat er verschillen voorkomen in grootte van een gehele lichaamshelft of een deel ervan. Zoiets wordt met een medische term een hemihypertrofie genoemd. Hèmi komt uit het Grieks en betekent half, terwijl hypertrofie, overmatige voeding betekent. Kinderen hebben dan een meer ontwikkeld armpje en/of beentje. Een dergelijke situatie kan tamelijk onopvallend maar ook wel heel goed zichtbaar zijn. Hemihypertrofie is wel gekoppeld aan interne afwijkingen en verder onderzoek daarnaar door een arts is nodig.

Consultatiebureau

Als het gaat om een afwijking van de vorm van een oortje en een oog zijn er zeer veel mogelijkheden. Het vergt vaak langduriger onderzoek om te weten te komen welke situatie er bestaat. Met name aan de oorschelp zijn er vele afwijkingen mogelijk die op zich niets te betekenen hebben. De arts van het consultatiebureau kan beoordelen in welke richting er moet worden gedacht en of er een reden is voor verwijzing naar een specialist.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.