Baby verkouden? Lekker vertroetelen!

Hoe zorg je voor een zuigeling met een snotneus?

Getty Images

Als je kindje (voor het eerst) verkouden is, kun je behoorlijk bezorgd zijn. Zo help je jouw baby als de neus verstopt is.

Baby's en jonge kinderen worden vaak verkouden, tot wel 10 keer per jaar. Dat is meestal niets om je zorgen over te maken. Het gaat vanzelf over, maar je kunt je kindje wel helpen om zo min mogelijk last te hebben van de verstopte luchtwegen.[ITEMADVERTORIAL]

Hygiëne

Was je handen goed voor en na de verzorging. Verschoon het bedje regelmatig. Zo kun je ook het risico dat je zelf ziek wordt iets verkleinen.

Geen tocht, wel frisse lucht

Je kindje moet niet op de tocht liggen, maar het is wel goed om je huis te ventileren. De lucht mag niet te droog zijn. Als de slijmvliezen droger worden, raken ze sneller geïrriteerd. Misschien is het een idee om een luchtbevochtiger aan te schaffen of om waterbakjes aan de radiatoren te hangen?

Soep eten

Is je kindje ouder dan 6 maanden? Dan kun je lekker wat (zoutloze) heldere soep geven. Dat is voor kleine luchtwegen net zo prettig als voor die van ons. Zorg verder dat je kindje voldoende drinkt. Een richtlijn is voor elke kilogram gewicht minstens 50 ml per dag (dus 10 kilo = 500 ml).

Zelfzorgmedicijnen

Een neusspray kan de luchtwegen een beetje vrij maken. Je kunt ook een speciale verkoudheidsbalsem voor baby's gebruiken.

Verder is het geen probleem om een kinderparacetamol te geven. Als je kindje beroerd is, is een goede nachtrust erg belangrijk.

Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking. Stop op tijd weer, want na een paar dagen zou je kindje weer helemaal 'op eigen kracht' lekker moeten kunnen slapen.

Ui naast het bed

Een tip uit grootmoeders tijd is een doorgesneden ui naast het bed. Vaak helpt het echt een beetje om de luchtwegen wat meer open te houden.

Niet te dik inpakken

Het lijkt logisch om je kindje lekker warm aan te kleden. Dat is niet zo slim als je kindje koorts heeft, omdat het lijfje dan snel te warm wordt. Kleed het gewoon aan, bijvoorbeeld in een romper met een katoenen T-shirt met lange mouwen.

Temperatuur slaapkamer

Zeker als je kind koorts heeft, kan het snel oververhit raken als je de thermostaat hoog zet. Zorg dat de temperatuur van de babykamer tussen de 16°C-18 graden Celsius is. En dek je kind bij koorts minder warm toe dan je gewoonlijk doet!

Rustig blijven, maar wel alert

Een verkoudheid is meestal niets om je zorgen over te maken. Bel de huisarts als je je zorgen maakt, omdat de koorts aanhoudt of als je kind suf blijft.

Auteur 
  • Heleen Ronner