Bestaat het 'mommy brain' echt?

Vergeetachtig en gevoeliger na de zwangerschap

mommy-brain-baby
Getty Images

Vergeetachtig, warrig en gevoeliger zijn na de geboorte van je kind. Moeders herkennen het vast. Komt dat gewoon door het slaapgebrek? Of is je brein echt veranderd na je zwangerschap? Oftewel: bestaat het 'mommy brain'?

Volgens Xaviera Plooij, auteur van de bekende internationale bestsellerreeks 'Oei, ik groei!' en directeur van het gelijknamige bedrijf, verandert je brein inderdaad na de zwangerschap. Maar hoewel veel vrouwen dat als een negatieve verandering zien, noemt Plooij het juist een verbetering.

Plooij: "Een zwangerschap heeft enorme impact op je hersenen. Je hersenstructuur verandert dan ook als je een kind hebt gekregen. Je 'mommy brain' wordt eigenlijk alleen maar beter. Je wordt gevoeliger en emotioneler, waardoor het voelt alsof je zwakker wordt. Maar dat is niet zo: je krijgt er een nieuw vermogen bij en daar moet je aan wennen."

Nieuwe vermogens

Dat je deze nieuwe vermogens krijgt, is niet zomaar. "Je baby kan nog niet terugpraten dus je moet gevoelig zijn. Zo pik je alle signalen op om te communiceren en hem maar zo goed mogelijk te begrijpen. Maar dat stukje hersenen is natuurlijk niet alleen veranderd als je met je baby omgaat, ook als je met je partner praat, als je tv kijkt, boodschappen doet en naar je werk gaat. Je ziet dan vaak dat vrouwen denken dat het nog niet goed met ze gaat, of gaan twijfelen of er niet meer aan de hand is. Daarom is het goed om te weten dat het je brein is dat veranderd is en dat je echt even moet wennen aan die nieuwe vermogens. Ik denk dat je er dan veel sneller vrede mee hebt", aldus Plooij in een interview over haar nieuwste boek 'Back To You'.

In 2016 heeft dr. Elseline Hoekzema, neurowetenschapper van de Universiteit Leiden, het meest opvallende onderzoek gedaan naar het mamabrein. Zij ontdekte dat het brein significant verandert na de bevalling, en dat deze verandering minimaal twee jaar kan aanhouden en misschien zelfs blijvend is. Dit heeft met de grijze en witte stof van de hersenen te maken. De grijze stof bestaat uit celllichamen van zenuwcellen, de witte stof bevat de lange uitlopers van de zenuwcellen. Er is post partum een groot verschil te zien in de grijze stof in het gedeelte dat voor de sociale cognitie zorgt: het inlevingsvermogen, de empathie, de manier waarop je de gevoelens van anderen kunt begrijpen. De grijze stof wordt weliswaar minder, maar wél verbeterd en verscherpt. Door deze zogenaamde specialisatie van de hersenen kun je je als moeder dus beter aan het moederschap aanpassen en beter op de behoeften van je baby inspelen.

Vergeetachtigheid

Natuurlijk heel fijn en goed dat je beter op de behoeften van je baby kunt inspelen. Maar hoe zit het dan met de vergeetachtigheid? Uit onderzoek in 2018 van de Deakin University in Australië blijkt dat je cognitieve functies - al tijdens het derde trimester van de zwangerschap - achteruitgaan.

De onderzoekers hebben een meta-analyse uitgevoerd van 20 studies die allemaal een link hebben onderzocht tussen zwangerschap en cognitief functioneren. Voor deze studie hebben de onderzoekers de cognitieve functies van 709 zwangere vrouwen en 521 niet-zwangere vrouwen onderzocht. De deelnemende vrouwen moesten een aantal series van taken uitvoeren, zoals een reeks van cijfers onthouden.

Wat het slechtere geheugen op de langere termijn betekent, moet nog onderzocht worden. Eén ding is zeker: je moet (waarschijnlijk tijdelijk) iets inleveren op je geheugen, maar je krijgt er weer nieuwe vermogens voor terug die belangrijk, misschien zelfs nog wel belangrijker, zijn voor deze fase in je leven.

Bron 
  • Zwangerenportaal.nl