Heb ik een huilbaby of is er meer aan de hand?

Getty Images

Mijn zoontje van 6 maanden huilt vanaf zijn geboorte erg veel. Ook spuugt hij veel en heeft hij problemen met zijn ontlasting. Slapen doet hij maar kort. Volgens het ziekenhuis is het een huilbaby en valt er niets aan te doen. Maar als moeder ben ik toch ongerust. En moe.
Rust en regelmaat, inbakeren, andere voeding, massage, osteopaat, het helpt allemaal niet. Wat moet ik doen?

Herman van Tinteren, kinderarts

Het is niet mogelijk om zomaar aan te geven waarom uw baby zoveel huilt. Zo te lezen zijn er al veel dingen geprobeerd, zonder dat daarmee het huilpatroon is veranderd. Over het algemeen is het wel goed om ervoor te zorgen dat kinderen een duidelijke regelmaat aanhouden. Blijkbaar is uw baby ook al onderzocht in het ziekenhuis en is de diagnose 'huilbaby' gesteld. Dat wil zeggen dat het om een gezond kind gaat en dat er geen lichamelijke problemen spelen.

Een paar dingen vallen me nog wel op. Ten eerste spuugt hij regelmatig, wat een uiting kan zijn van een terugloop van voeding uit de maag in de slokdarm. Dit kan irritatie van de slokdarm en pijn veroorzaken. Het tweede punt is dat de ontlasting slecht komt en er mogelijk een verstopping is. Bij het drinken komt de darmwerking op gang en daarmee ook kramp als je verstopt bent. Wellicht zijn dit twee onderwerpen om nog eens met de huisarts te bespreken omdat ze wel ook oorzaak van regelmatig huilen kunnen zijn.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.