Hoge bloeddruk bij zwangerschap niet altijd slecht

Getty Images

Een op de tien zwangere vrouwen krijgt te maken met een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Vroeg in de zwangerschap is dit goed voor de baby, later geeft het vaak gezondheidsproblemen voor het kind.

Deze conclusie is gebaseerd op een onderzoek van 750.000 geboortes in Denemarken. De kinderen werden gevolgd en het totale onderzoek duurde 27 jaar. De studie is uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen en gepubliceerd in PLOS one.

Onderzoek
"We weten dat een licht verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap kan leiden tot zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)", legt onderzoeker Jacobus Boomsma uit. "Het verbaast ons echter dat zo'n ernstige aandoening voor zowel moeder als kind door de natuurlijke selectie bij onze voorouders nog niet verdwenen is."

Uit het onderzoek blijkt dat moeders die tijdens het eerste trimester een licht verhoogde bloeddruk hebben, gezondere baby's ter wereld zetten dan moeders die geen hypertensie hadden tijdens de zwangerschap. De kinderen kregen 10 tot 40 procent minder vaak een diagnose uit allerlei ziektecategorieën in de 27 jaar dat het onderzoek duurde. Als de hoge bloeddruk echter aanhield of op een later moment in de zwangerschap ontstond, verandert dit voordeel in een nadeel.

Conflict
Mogelijk wordt de verhoogde bloeddruk veroorzaakt door een 'conflict' tussen de genen van de vader en de moeder. Volgens een bepaalde evolutietheorie vragen de genen van de vader in de placenta meer voedingsstoffen en verhogen deze genen de bloeddruk van de moeder. Uiteindelijk moeten de genen van vader en moeder een balans vinden: als dit onvoldoende gebeurt blijft de bloeddruk verhoogd.

Vervolgonderzoek moet aantonen of dit ook daadwerkelijk het geval is. De onderzoekers hopen dat dankzij hun onderzoek bruggen ontstaan tussen de evolutietheorieën en de klinische praktijk. "Uiteindelijk willen we niet alleen weten hoe iets komt, maar willen we de informatie ook kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door bij zwangere vrouwen de gezondheidsrisico's van hun kinderen beter te kunnen bepalen", aldus Boomsma.

Bron 
  • Science Daily