Kun je slechter zicht krijgen door zwangerschap?

Oogklachten tijdens je zwangerschap

zwanger-bril-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je slechter zicht krijgen door zwangerschap?

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Dat geldt ook voor je ogen: je kunt slechter gaan zien, dubbelzien of andere oogklachten krijgen, zoals droge ogen of juist tranende ogen. Een slechter zicht of dubbelzien tijdens je zwangerschap komt veel voor. "Bloedarmoede kan hiervan een oorzaak zijn, wat natuurlijk een bekende zwangerschapskwaal is. De juiste medicatie of voeding helpt deze klachten te verminderen", legt Petra de Wal van het Oogfonds uit aan het AD. "Ook vocht vasthouden en een hoge bloeddruk kunnen de boosdoener zijn van wazig zien. Vaak zie je dan ook vlekken. Vocht vasthouden kan leiden tot een zwelling van het hoornvlies: cornea-oedeem. Naast wazig zicht kan dit ook irritatie van het oog veroorzaken", licht ze toe.

Je kunt last krijgen van oogklachten tijdens de zwangerschap door veranderingen in de hormoonhuishouding, de stofwisseling en de bloedsomloop. Vaak gaat het om milde klachten en verdwijnen ze vanzelf na de zwangerschap. Dit kan een week tot enkele weken duren, afhankelijk van de aard van de klachten.

Afspraak met oogarts

Het is verstandig om met klachten (via een verwijzing van de huisarts) naar de oogarts te gaan, vooral wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk, (zwangerschaps)diabetes, glaucoom of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). De oogarts kan een goede diagnose stellen en een behandeling starten. Zijn je klachten weken na de bevalling nog steeds niet weg? Ook dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Oogfonds
  • ad.nl