donderdag, 17 juni 2021

Minder vroeggeboortes door rookverbod

BAARN - De invoering van het rookverbod heeft in Vlaanderen geleid tot een daling van het aantal vroeggeboortes. Dat blijkt uit een onderzoek van Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt.

Uit zijn onderzoek blijkt dat het rookverbod het risico op vroeggeboorte verkleint. Nawrot spreekt van 360 vroeggeboortes minder per jaar in Vlaanderen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Medical Journal.

Vroeggeboorte
In de jaren voor 2006 was het risico op vroeggeboorte, bevalling voor het einde van de 37ste week van de zwangerschap, vrij constant. Maar na de invoering van het rookverbod in restaurants, in 2007, daalde het risico op vroeggeboortes met 3,13 procent.

Met het rookverbod in eetcafés in 2010 nam dat risico met nog eens 2,65 procent af. In totaal daalde het risico op vroeggeboorte dus met bijna 6 procent.

Verklaringen
"We hebben ook naar andere mogelijke verklaringen gekeken, zoals een verandering van medicatie of een verandering in de leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen, maar die bleken geen verklaring te bieden", aldus Nawrot. Zijn bevindingen komen overeen met een onderzoek dat in Schotland werd uitgevoerd.

Voor het onderzoek werd gekeken naar 606.877 geboortes in Vlaanderen, die tussen 2002 en 2011 werden geregistreerd.

"De studie bekijkt of de invoering van het rookverbod ook echt invloed heeft op het gezondheidspatroon van de bevolking. Roken wordt minder aanvaard en mensen stoppen ook meer met roken", stelt Nawrot.

Bron(nen):
  • Knack