zaterdag, 2 juli 2022

'Multivitamines voor zwangeren zijn geldverspilling'

Speciale, dure multivitaminesupplementen voor zwangere vrouwen zijn weggegooid geld, want de meeste aanstaande moeders hebben ze niet nodig. Extra foliumzuur, vitamine D en gevarieerd eten zijn voldoende. Dat schrijven onderzoekers in het Drug and Therapeutics Bulletin.

De onderzoekers bekeken het eerder gepubliceerde onderzoek naar foliumzuur, vitamine D, ijzers, vitamine C, E en A en multivitaminesupplementen en het nut van deze stoffen voor ongeboren baby’s en hun moeders.

Foliumzuur zinvol

Ze vonden voor foliumzuur het sterkste bewijs dat het nuttig is voor zwangere vrouwen. Dit sluit aan bij het advies van de Gezondheidsraad om voor en tijdens de zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetjes.

Het bewijs voor het nut van vitamine D-suppletie was minder overtuigend. Er waren maar weinig data die erop wezen dat vitamine D het risico op complicaties verkleint. Toch adviseert de Gezondheidsraad om elke dag 10 microgram extra vitamine D te nemen als je zwanger bent.

Geen bewijs voor nut multivitamines

Voor de andere supplementen werd geen bewijs gevonden dat ze een duidelijk klinisch effect hebben bij de meeste vrouwen die gezond eten. De beschikbare gegevens tonen niet aan dat multivitamines zinvol zijn voor de meeste zwangeren. Hoge doses vitamine A kunnen juist schadelijk zijn voor de foetus.

"We vonden geen bewijs dat ondersteunt dat alle zwangere vrouwen speciale supplementen voor zwangere vrouwen zouden moeten gebruiken naast de aanbevolen generieke vitamine D- en foliumzuurpilletjes die je voor relatief weinig geld kunt kopen", schrijven de onderzoekers.

Het artikel verscheen in het Drug and Therapeutics Bulletin.

Bron(nen):