zondag, 22 mei 2022

Nieuw voedingsadvies zwangere vrouwen: meer vis

Zwangere vrouwen zouden twee keer in de week vis moeten eten: een keer een vette vissoort, zoals zalm, en een keer een magere vissoort, zoals tilapia. Eerst was het advies om één keer in de week vis te eten. De Gezondheidsraad komt dinsdag met nieuwe voedingsaanbevelingen, die door het Voedingscentrum vertaald zijn naar praktische adviezen.

Naast het advies over vis, is het belangrijk voor zwangere vrouwen om tijdig foliumzuur te slikken en vitamine D. Dit is niet nieuw, maar het blijkt dat veel zwangere vrouwen dit niet doen of bijvoorbeeld te laat starten met foliumzuur, schrijft het Voedingscentrum namens de Gezondheidsraad. Daarnaast is het advies dat zij voldoende calcium, jodium en ijzer binnenkrijgen.

Met bepaalde stoffen moeten zwangere vrouwen juist opletten. Zo is het advies om alcohol en lever te mijden, niet te veel cafeïne, leverproducten, soja en zoethout te consumeren en te letten op de inname van andere schadelijke stoffen, zoals bepaalde soorten vis, kruidenthee, lood in kraanwater en te bruine of zwarte verkleuring van producten bij bakken. Verder zijn hygiënemaatregelen extra belangrijk om infecties met listeria en toxoplasma (een parasiet die kan voorkomen in rauw vlees, red.) te voorkomen.

Gezond en gevarieerd eten

Zwangere vrouwen zijn bezig met het maken van een heel nieuw mens. Daarbij is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf altijd belangrijk, vertelt expert Voeding en Gezondheid Iris Groenenberg van het Voedingscentrum aan De Telegraaf. "Maar tijdens de zwangerschap dan net een beetje extra. De aanstaande moeders hoeven echt niet van alles te laten staan, maar moeten wel oppassen bij bepaalde producten."

Lees hier het complete voedingsadvies.