zaterdag, 2 juli 2022

Prematuren voelen temperatuur slechter

LONDEN - Kinderen die geboren zijn voor de 26e week van de zwangerschap kunnen op latere leeftijd minder goed temperatuurverschillen voelen. Onderzoek van University College London (UCL) wees dit uit.

Op elfjarige leeftijd bleken deze kinderen minder goed in staat om temperaturen zoals warm, heet, koud en koel te onderscheiden dan kinderen van dezelfde leeftijd, die geboren waren na een voldragen zwangerschap.

Met name kinderen die als baby een ingrijpende operatie hadden ondergaan, konden dit niet goed. Dichtbij de littekens van deze operatie was het gevoel voor temperatuur nog wat slechter.

Pijn
Gevoel voor temperatuur wordt vaak gelinkt aan het ervaren van pijn. De onderzoekers denken dan ook dat een vroege operatie de oorzaak kan zijn van het slechter waarnemen van temperatuur.

Uit vragenlijsten over dagelijkse pijnervaringen bleek ook dat vroeggeboren kinderen iets anders omgingen met pijn dan andere kinderen.

Met dit onderzoek hebben de onderzoekers weer wat meer kennis gekregen over de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij prematuur geboren baby's. En hoe ze pijn bij deze groep het beste kunnen bestrijden.

Trefwoorden:
Bron(nen):