Rokende zwangere meer kans op kind met overgewicht

Getty Images

ROTTERDAM - Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken hebben een grotere kans op overgewicht dan kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap niet roken. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Erasmus MC naar aanleiding van het grootschalige Generation R onderzoek.

De onderzoekers onderzochten bij meer dan 5.000 kinderen in Rotterdam hoe het roken van de moeder en de vader tijdens de zwangerschap van invloed is op de groei van het kind na de geboorte. Moeders die tijdens de zwangerschap doorrookten, hadden 50 procent meer kans op kinderen met overgewicht op wat latere leeftijd.

Stoppen met roken
Kinderen van moeders die vroeg in de zwangerschap stopten met roken, of kinderen van vaders die rookten hadden geen grotere kans op overgewicht. Hoe roken van de moeder tijdens de zwangerschap leidt tot overgewicht bij het kind is nog niet bekend. Wel blijkt dat de lengte van deze kinderen tot aan de leeftijd van 4 jaar kleiner is, terwijl de kinderen in het gewicht wel goed groeien.

De wetenschappers zullen met kindvriendelijke lichaamsscans nader onderzoek doen naar de ontwikkeling van de spieren, botten en de vetopslag. Dit moet leiden tot beter inzicht in de relatie tussen het roken tijdens de zwangerschap en het overgewicht op latere leeftijd.

Groeiproblemen
Eerder bleek uit het Generation R onderzoek dat roken tijdens de zwangerschap leidt tot groeiproblemen voor het kind in de baarmoeder. Nu blijkt dat roken tijdens de zwangerschap niet alleen nadelige gevolgen heeft voor het kind op korte termijn, maar ook op latere leeftijd. Het onderzoek onderstreept daarom hoe belangrijk het is dat vrouwen niet roken of zo snel mogelijk stoppen als ze zwanger willen worden.

Het onderzoek is gebaseerd op het grootschalige bevolkingsonderzoek Generation R van Erasmus MC. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

De resultaten zijn online gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC