woensdag, 17 augustus 2022

'Yoga helpt bij zwangerschapsdepressie'

BAARN - Yoga vermindert depressie bij zwangere vrouwen. Daarnaast zorgt het voor een sterkere band tussen moeder en kind. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. 

Zwangerschapshormonen kunnen behoorlijke stemmingswisselingen veroorzaken, maar bij sommige moeders in spe blijft het daar niet bij. Zij krijgen te maken met een depressie. Het Amerikaanse onderzoek laat zien dat zwangere vrouwen die een verhoogd risico lopen op een depressie gebaat zijn bij een mindfullness-yogaprogramma van tien weken. 

Verbonden
De onderzoekers zagen een significante vermindering in depressiesymptomen. Daarnaast gaven de vrouwen aan zich meer verbonden te voelen met het ongeboren kind in de baarmoeder, zo schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Complementary Therapies in Clinical Practice

Alternatief
"Ons onderzoek laat zien dat yoga misschien een effectief alternatief is voor geneesmiddelen bij zwangere vrouwen die symptomen van een depressie vertonen", aldus onderzoeker Maria Muzik. "Dit komt zowel het welbevinden van de moeder, als het kind ten goede."

Volgens Muzik slikken veel zwangere vrouwen liever geen antidepressiva. Ze zijn bang dat de veiligheid van hun kind in het geding komt. "Daarom blijven depressies tijdens de zwangerschap nog wel eens onbehandeld, waardoor het ongeboren kind tijdens zijn ontwikkeling wordt blootgesteld aan de negatieve gevolgen van een psychiatrische aandoening. Veel vrouwen voelen zich prettiger bij niet-traditionele behandelmethoden, zoals bijvoorbeeld yoga."

 
Bron(nen):