Zwanger (ge)worden? Denk aan het slikken van foliumzuur!

Belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel

zwanger-foliumzuur
Getty Images

Ben je zwanger? Of heb je de wens binnenkort zwanger te worden? Vergeet dan niet foliumzuur te slikken! Het slikken van foliumzuur vóór en tijdens het begin van je zwangerschap is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Toch gebruiken veel vrouwen foliumzuur niet op de juiste manier.

In Nederland gebruikt één op de drie zwangere vrouwen foliumzuur onjuist. Vaak starten vrouwen te laat met het slikken van foliumzuur of gebruiken het niet lang genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van Moeders van Morgen, het kenniscentrum van Bijwerkingencentrum Lareb voor geneesmiddelgebruik rondom zwangerschap.

Waarom moet ik foliumzuur slikken?

Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel (het ruggenmerg en de hersenen) van de ongeboren baby. Ons lichaam kan zelf geen foliumzuur maken. Daarom moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Wanneer je zwanger bent, heb je extra foliumzuur nodig. Een normaal gezond en gevarieerd voedingspatroon is dan niet voldoende. Daarom is het belangrijk foliumzuur te slikken als je zwanger wilt worden.

Hoeveel foliumzuur moet ik slikken?

In Nederland wordt geadviseerd ten minste vier weken vóór tot en met acht weken ná de bevruchting elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur te slikken.

Waarom moet ik zo vroeg beginnen met foliumzuur?

Het heeft tijd nodig om de hoeveelheid foliumzuur in het bloed op te bouwen. Daarom is het belangrijk om al vier weken vóór de bevruchting te starten met het slikken van foliumzuur. Direct na de bevruchting begint namelijk de ontwikkeling van de neurale buis. Uit de neurale buis ontstaat uiteindelijk het centrale zenuwstelsel (het ruggenmerg en de hersenen). Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan foliumzuur is, dan kan er bij het ongeboren kind een afwijking aan het zenuwstelsel ontstaan. De meest bekende vorm hiervan is een 'open ruggetje', ook wel 'spina bifida' genoemd. Het gebruik van foliumzuur tijdens de zwangerschap verkleint de kans op aangeboren afwijkingen aan het centrale zenuwstelsel.

Wie moet er foliumzuur slikken?

Voor alle vrouwen die net zwanger zijn of binnenkort zwanger willen worden is het belangrijk om foliumzuur te slikken. Er zijn een aantal groepen waarbij aandacht voor het juist gebruiken van foliumzuur tijdens de zwangerschap extra belangrijk is. Het onderzoek van Moeders van Morgen laat namelijk zien dat te laat of te kort gebruik van foliumzuur vooral voorkomt bij vrouwen jonger dan 25 jaar, bij vrouwen met een laag/gemiddeld opleidingsniveau, bij niet-eerste zwangerschappen en bij vrouwen die niet in Nederland geboren zijn.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.