Hoe stop ik dat extreme zweten?

Getty Images

Ik heb last van transpiratie, vooral in mijn gezicht. Er zijn momenten dat het eraf druipt en ik mijn ­haren niet droog krijg. Is daar iets aan te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Voor overmatig zweten bestaan geen geneesmiddelen. Wel hebben sommige middelen als ­bijwerking dat ze zweten verminderen. Daar kun je gebruik van maken. Maar ze hebben wel veel bijwerkingen, zoals een droge mond, droge ogen, wazig zien, te warm worden, buikklachten en problemen met plassen. Dit geldt voor oxybutynine (tegen een overactieve blaas) en glyco­pyrronium (tegen speekselvloed). Een alternatief is de propranolol (blokkeert stresshormonen). Maar ook dat heeft­bijwerkingen, zoals een trage hartslag en koude ­handen. Het lijken mij nogal belastende middelen om continu te gebruiken. Overmatig zweten aan de handen en oksels wordt ook wel behandeld met zalven en lotions met aluminium­verbindingen, botox, en het uitschakelen van de zweetklieren.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.