Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Blijven krabben door anale jeuk

Gênant, maar meestal onschuldig

Anale jeuk (pruritus ani) is geen ernstige aandoening, maar kan gênant zijn en moeilijk te bestrijden. De jeuk beperkt zich soms tot het gebied rond de anus, maar kan ook deel uitmaken van jeuk over het hele lichaam. Bij  oudere mensen is de jeuk vaak erger, omdat hun huid droger, minder elastisch en eerder geïrriteerd is.

De anale jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Vaak hangen deze samen met hygiëne, huidirritatie of een achterliggende anale klacht. De meest voorkomende zijn:

Aambeien? Theranal helpt effectief!

Theranal biedt een snelle en effectieve oplossing bij jeuk, pijn en irritatie door aambeien. Verdooft de pijn én krimpt de aambeien.

Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken wanneer je lijdt aan bloedende aambeien of aandoeningen aan het hart. KOAG - nr. 80-0215-0164.

 • Huidirritatie (eczeem) door het achterblijven van kleine hoeveelheden ontlasting.
 • Aambeien of wondjes (kloofjes, scheurtjes, anale fissuren) bij de anus.
 • Overmatig gebruik van zeep of ontsmettingsmiddelen kan de huid rond de anus uitdrogen.
 • Aarsmaden, een schimmelinfectie of een bacteriële infectie aan de anus.
 • Een huidirritatie of andere huidprobleem dat ontstaat door gebruik van vochtig toiletpapier, overmatig transpireren of een allergie voor bepaalde crème of zalf.
 • Anale seks kan de darmwand beschadigen. Sommige soa's kunnen ook leiden tot anale klachten.
 • Krabben.
 • Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld het antibioticum tetracycline.

Klachten

De diagnose anale jeuk wordt meestal gesteld op basis van de klachten: jeuk, soms in combinatie met een geïrriteerde huid of eczeem. Een eventuele achterliggende oorzaak als aambeien, schimmels of wormen kan de huisarts vaak al vaststellen door te kijken. Soms is een rectaal toucher nodig of zelfs een kijkonderzoek van de anus en endeldarm (sigmoïdscopie). Ook een bloed- of ontlastingsonderzoek kan informatie geven over eventuele allergieën, parasieten of bacteriën.

Anale jeuk kent veel verschillende oorzaken en dus een gelijk aantal behandelingen. Worminfecties kunnen bijvoorbeeld tegen gegaan worden met een parasietdodend middel. Bij aambeien of eczeem schrijft de arts vaak een zalf voor.

Hygiëne

Om anale jeuk te voorkomen of tegen te gaan is een goede hygiëne van groot belang. Het gaat daarbij vooral om een goed evenwicht: te veel zeep en gebruik van ontsmettingsmiddelen kunnen juist het tegenovergestelde effect hebben. Als je vooral 's nachts last hebt van klachten, kan een warm bad of douche de jeuk enigszins verlichten. Probeer verder de volgende adviezen op te volgen:

 • Vermijd geparfumeerd en vochtig toiletpapier.
 • Was de huid van de anus na de stoelgang bij voorkeur met lauw water en dep deze daarna voorzichtig droog.
 • Draag katoenen ondergoed en niet te strak zittende kleding.
 • Zorg voor een regelmatige stoelgang.
 • Houd ontlasting nooit op en neem de tijd op het toilet.
 • Zorg dat de ontlasting zacht en soepel is (voldoende drinken, vezelrijk eten, veel bewegen).
 • Wees voorzichtig met koffie, alcohol en gekruid voedsel (kunnen jeuk veroorzaken).
 • Gebruik zelfzorgmiddelen als zalf, crème en zetpillen alleen in overleg met een arts.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Nicole monserez (niet gecontroleerd) op vr, 08/11/2017 - 02:39

Ik heb veel jeuk over me ligaam , en vooral savond en nacht ,ik wordt dat om eust van en blijf vrijven .ik maak me nar me een washand .
Graag wel ik geholpen worden .wat moet ik doen

Door Luc (niet gecontroleerd) op vr, 07/08/2016 - 12:36

Goh omdat je in de buurt van je anus en geslachtsdelen zit natuurlijk, dat zijn wel leuke plekjes, iedereen snapt dat wel. Maar als je erg gaat krabben zal de lol toch wel verdwijnen.

Door Geitlje (niet gecontroleerd) op zo, 06/07/2015 - 15:52

Het klinkt gek maar ik word geil van het jeuk rond me anus! Meeste keren voel ik me opgelaten als ik jeuk heb in gezelschap en ineens automatisch gaat krabbelen aan me gat, waardoor ik met me kop van schaamte me omdraait! En soms word ik er zo geil van dat ik zelfs lekker sex kan hebben met me partner!