maandag, 23 mei 2022

'Crèchekinderen hebben minder gedragsproblemen'

Kleuters en peuters die naar opa en oma gaan overdag en niet naar de crèche kampen vaker met gedragsproblemen. Dit blijkt uit Brits onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden 4800 kinderen van drie jaar oud met werkende moeders. De kinderen werden getest op hun woordenschat. Ook werd gekeken in hoeverre ze klaar waren voor school.

Uit het onderzoek bleek dat de kleuters die vanaf 9 maanden naar opa en oma gingen meer gedragsproblemen hadden dan de kinderen die overdag naar de crèche gaan. Het effect was groter bij jongens, die hadden meer moeite om met andere kinderen om te gaan.

Woordenschat
De kinderen die overdag naar opa en oma gaan, bleken wel een grotere woordenschat te hebben dan de crèchekinderen. Ook konden de kinderen die naar de crèche gaan beter kleuren en vergelijkingen en vormen begrijpen.

Volgens de onderzoekers toont het onderzoek aan dat de opvang door grootouders zowel een positieve als een negatieve invloed heeft op kinderen.

Veiligheid
Uit eerder onderzoek is gebleken dat opvang door opa en oma voor een groter geluks- en veiligheidsgevoel bij kinderen zorgt. Ook bleek uit eerdere onderzoeken dat kinderen die naar de crèche gaan een voorsprong hebben op hun leeftijdsgenoten als ze naar de kleuterschool gaan.

Maar volgens opvoedingsdeskundige Freegard is deze voorsprong zo ingehaald: 'Hun leeftijdsgenoten halen ze snel in. Jonge kinderen halen een groot voordeel uit de persoonlijke aandacht van volwassenen die van ze houden.'

Trefwoorden:
Bron(nen):