zondag, 18 april 2021

Consumentenproducten veroorzaken huidallergie

Veel mensen in Nederland hebben last van huidallergie door stoffen die in consumentenproducten verwerkt zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

In vergelijking tot andere allergische aandoeningen, zoals astma, hooikoorts en voedselallergie kent Nederland veel mensen met een huidallergie. De grootste veroorzakers van huidallergie zijn nikkel in sieraden en geurstoffen in cosmetica. Daarnaast kunnen ook conserveermiddelen en harssoorten allergie veroorzaken.

Europa
Allergische aandoeningen behoren tot de meest voorkomende chronische ziekten in Europa. Ongeveer 3,7 procent van de Nederlandse mannen en 5,4 procent van de vrouwen heeft een huidallergie.

Uit het onderzoek blijkt dat veel producten, zoals cosmetica, speelgoed, kleding, textiel en geurproducten, chemische stoffen bevatten die een vorm van huidallergie zouden kunnen veroorzaken.

Etiketten
Op dit moment staat vaak wel op etiketten dat er bepaalde stoffen inzitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, maar in de toekomst wil het VWA dat er ook concentratiegrenzen worden aangegeven waaronder allergene stoffen geen reacties veroorzaken. Mits er voldoende gegevens aanwezig zijn over met name de blootstelling aan deze allergenen.

Dit zou een nog betere bescherming tegen het ontstaan van een huidallergie mogelijk maken, waardoor het aantal huidallergieën kan worden teruggebracht.

Trefwoorden:
Bron(nen):