Met deze app kun je etiketten scannen op allergieën

3x handige voedingsapps

Getty Images

De smartphone is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Overal zijn apps voor, zo ook om je gezondheid te verbeteren. Dit zijn drie handige en gratis voedingsapps om op je telefoon te zetten.

1. Soosee

Mensen met een bepaalde voedselallergie of -intolerantie zijn gewend om ingrediëntenlijsten door te speuren om te zien of er iets in zit wat ze niet mogen eten. Met de Soosee-app scan je gemakkelijk de ingrediëntenlijst van een product. Met de nieuwste technieken op het gebied van tekstherkenning en Augmented Reality herkent Soosee woorden en licht deze ze uit. Handig bij coeliakie of een intolerantie voor lactose, maar bijvoorbeeld ook als je veganistisch eet, zwanger bent of suikers wil vermijden. Na het scannen zie je in een oogopslag of er bijvoorbeeld dierlijke ingrediënten, een vorm van suiker, noten, E-nummers of palmolie in je product zit.

De app is inmiddels beschikbaar in meer dan vijftien talen, dus ook op vakantie zijn bepaalde ongewenste voedingsmiddelen gemakkelijk te herkennen op het etiket.

Soosee is gratis te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Play Store.

2. Mijn Eetmeter

Benieuwd of je dagelijks voldoende vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt? En in hoeverre je eet volgens de Schijf van Vijf? Dan kun je aan de slag met de Mijn Eetmeter-app of -website. Via de app van het Voedingscentrum kun je je voeding en beweging bijhouden in het digitale Eetdagboek. Vervolgens krijg je een overzicht en voedingsadvies op maat, allemaal op basis van de Schijf van Vijf.

De app is overzichtelijk en opgeslagen producten zijn gemakkelijk te selecteren. Ook kun je volledige recepten kiezen, waardoor je niet elk voedingsproduct apart hoeft in te voeren. Met een barcodescanner kun je producten nog sneller toevoegen.

Mijn Eetmeter is gratis te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Play Store.

3. DailyDozen

Als je op zoek bent naar een simpele en handige methode om een gezond voedingspatroon te hanteren, dan is de DailyDozen-app een goede optie. De Daily Dozen of Dagelijkse Dozijn is een methode van de beroemde voedingswetenschaper en auteur Dr. Michael Greger, ook wel bekend van het boek Hoe Overleef Je of How Not To Die. In dit boek beschrijft Dr. Greger een lijst van twaalf elementen die we in ons dagelijks leven zouden moeten opnemen. De lijst bestaat uit bonen, bessen, andere fruitsoorten, kruisbloemige groenten, groene groenten en andere groenten. Ook lijnzaad, noten, kruiden, volle granen, water en beweging staan op de lijst van dingen die we volgens de wetenschapper dagelijks nodig zouden hebben.

Via de app kun je op een eenvoudige manier zien en afstrepen welke van de producten je (nog) nodig hebt die dag en in welke hoeveelheid.

DailyDozen is gratis te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Play Store.

Auteur