Therapie tegen allergische reactie insectenbeet

Getty Images

Mensen die allergisch reageren op insectenbeten kunnen binnenkort preventief behandeld. In het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp begint volgende maand deze nieuwe therapie. Na de behandeling zijn ze immuun voor steken.

De behandeling is bedoeld voor mensen die heftige allergische reacties krijgen. Elk jaar worden duizenden Nederlanders gestoken. Mensen met een allergie reageren daarop met ernstige jeuk, huiduitslag of misselijkheid. Of zelfs hartritme- en ademhalingsstoornissen. Gemiddeld overlijden er drie mensen per jaar aan.

In de therapie krijgen allergische mensen vier tot vijf dagen een lage dosis wespengif geïnjecteerd. In totaal krijgen zij het gif van ongeveer 25 steken toegediend. Hierdoor raken zij uiteindelijk immuun. In de vervolgbehandeling krijgen zij nog vijf jaar lang één injectie in de zes weken, zegt dermatoloog Bert Oosting in De Telegraaf. Eerder stond in de krant dat er een wespenplaag op komst is. Huisartsen verwachten 20 duizend mensen met een allergische reactie na een bijen- of wespensteek op het spreekuur.

Auteur 
Bron 
  • De Telegraaf