woensdag, 8 juli 2020

Vaker astma door verkoudheid tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn met verkoudheden. Hoe meer ze snotteren tijdens de zwangerschap, des te groter is de kans dat de baby astma zal ontwikkelen.

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Annals of Allergy, Asthma and Immunology. De mate waarin een zwangere vrouw last heeft van infecties en blootstaat aan bacteriën heeft invloed op het milieu in de baarmoeder. Dit verhoogt het risico op astma en allergieën bij de baby als hij opgroeit. Ook blootstelling aan allergenen zoals stof en dieren verhogen het risico.

Onderzoek
Onderzoekers van het academisch kinderziekenhuis in München bestudeerden 513 zwangere Duitse vrouwen en hun 526 kinderen. Tijdens de zwangerschap vulden de vrouwen vragenlijsten in. Dit dezen zij ook drie maanden en een, twee, drie, vier en vijf jaar na de geboorte. Bij 61 procent van de ouders was sprake van astma, hooikoorts of atypisch eczeem.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat astma en allergieën vaker geërfd worden van de ouders. Als zowel de vader als moeder een allergie hebben, heeft het kind 75 procent kans. Bij een allergische ouder is de kans 30 tot 40 procent. Allergieën worden dus in ieder geval gedeeltelijk ontwikkeld in de baarmoeder. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat niet alleen genen, maar ook de omgeving van de moeder tijdens de zwangerschap daar een rol bij spelen.

Bron(nen):