5 feiten en fabels over angst

Je kunt door angst fysieke klachten krijgen

angst-feitenfabels
Getty Images

Heb je als je bang bent al een angststoornis? En als je eenmaal een angststoornis hebt, kom je er dan nooit meer van af? Vijf feiten en fabels over angst op een rij.

1. Van een angststoornis kom je nooit meer af

Fabel.

Er zijn verschillende behandelingen die je kunt krijgen bij klachten veroorzaakt door een angststoornis, zoals cognitieve gedragstherapie, ademhalingstechnieken, (online) cursussen en soms medicijnen. Door die behandelingen kun je beter met je angsten om leren gaan. Vaak verdwijnt de stoornis daardoor langzaam naar de achtergrond.

2. Een angststoornis komt weinig voor

Fabel.

Bijna één op de vijf Nederlandse volwassenen heeft in zijn leven weleens een angststoornis gehad. Het komt dus vaker voor dan gedacht, vooral bij vrouwen. Maar ook kinderen en jongeren hebben er vaak mee te maken. Dat heeft een behoorlijke invloed op het dagelijks leven.

3. Als je bang bent, dan heb je een angststoornis

Fabel.

Je hebt je vast weleens bang of angstig gevoeld. Angst is een emotie die je voelt als er gevaar dreigt. Heb je last van heftige angstklachten, zonder dat er gevaar is, en belemmeren ze je dagelijks functioneren? Dan is er waarschijnlijk sprake van een angststoornis.

4. Je kunt door angst fysieke klachten krijgen

Feit.

Angst en spanning kunnen lichamelijke klachten veroorzaken, zoals hartkloppingen, hyperventileren, zweten, benauwdheid en duizeligheid. Het kan helpen om te zorgen voor afleiding, elke dag te bewegen, voldoende te slapen en iets te doen dat ontspant. Zoek eventueel hulp bij een praktijkondersteuner of psycholoog.

5. Een angststoornis komt vaak samen met een depressieve stoornis voor

Feit.

Je kunt een depressie krijgen door angstklachten, maar andersom ook: een langdurige periode van depressie kan leiden tot gevoelens van angst. De stoornissen komen vaak samen voor, doordat ze invloed op elkaar hebben. Gelukkig zijn ze meestal goed te behandelen. Vraag je huisarts om advies.

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond april 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Bron 
  • GGZ Groep
  • Thuisarts
  • GGZ Standaarden