zaterdag, 19 oktober 2019

Neurotische mensen duur voor de samenleving

BAARN - Neurotische mensen kosten de samenleving per jaar zo’n tien miljard euro. Dat is 2,5 keer zoveel als de kosten van depressies en angststoornissen samen.

Dit ontdekten wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Trimbos-instituut. Aan de hand van een steekproef onder 5500 Nederlanders berekenden zij de kosten van neuroticisme. De meeste kosten (90 procent) worden veroorzaakt door ziekteverzuim. Slechts een klein deel van de tien miljard euro komt door kosten voor de gezondheidszorg.

Psychische stoornissen en lichamelijke klachten
Neuroticisme is een persoonlijkheidskenmerk dat verwijst naar negatieve emotionele reacties op dreiging, frustratie of verlies. Neurotische personen zijn vatbaarder voor psychische stoornissen als depressie, angststoornissen, schizofrenie, eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Ze hebben ook vaker last van algemene gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten.

"Dit onderzoek geeft aan hoe belangrijk het is om te investeren in behandelingen en interventies die helpen bij neuroticisme, en minder te focussen op de afzonderlijke trekken en stoornissen die samengaan met of voortkomen uit neuroticisme, zoals nu veelal gebeurt." aldus Pim Cuijpers, onderzoeksleider en hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Archives of General Psychiatry.

Bron(nen):