Pak je angsten aan

Breng ze in kaart

Getty Images

Iedereen voelt zich wel eens bang, angstig of zenuwachtig. Examenzenuwen, zorgen om een medisch onderzoek, bijna van je fiets gereden worden. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Angst maakt alert en is een normale reactie op een lastige situatie. Maar wanneer angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt, heviger is en niet meer in verhouding staat tot dat waar je bang voor bent, is er sprake van angstklachten.

Maar liefst één op de vijf mensen krijgt in z’n leven wel eens te maken met een angststoornis.

  • Angststoornissen komen vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Er is geen significant verschil tussen de leeftijdscategorieën.
  • Bij werklozen of arbeidsongeschikten komen angststoornissen significant het vaakst voor. Mannen 20,4 procent, vrouwen  27,3 procent en totaal 23,6 procent.
  • Mensen met een laag inkomen lopen ook een groter risico.

In kaart brengen

Voel je je wel eens angstig? Breng dan eens voor jezelf in kaart in welke situaties jij welke gedachten hebt. Helpen die gedachten je? Of zitten ze je juist in de weg?

Een voorbeeld: als je op het vliegveld een groepje gillende mensen voorbij ziet rennen, kun je bijvoorbeeld denken er is vast een popster geland of er wordt een aanslag gepleegd. Mensen met angstklachten verwachten vaak het allerergste. Maar zijn die gedachten wel reëel? Door realistisch te denken, verminder je gevoelens van angst en paniek.

Schrijf bij jouw gedachten op of het 100 procent zeker is wat jij denkt, welke bewijzen je daarvoor hebt, of er andere verklaringen zijn en wat een goede vriend zou zeggen om je te helpen. Met de conclusie die je trekt kun je een ‘helpende’ gedachte formuleren. Schrijf deze op een stevig kaartje en doe het in je portemonnee. De volgende keer als je dan weer in een vergelijkbare situatie bent, kun je deze gedachte er letterlijk bij pakken en kun je werken aan het verminderen van jouw angstgevoelens. 

Meer informatie en oefeningen vind je op angst.mirro.nl. Deze site is vooral voor mensen met milde angst en/of paniekklachten. Net als de andere websites van Stichting mirro is deze website volledig gratis en anoniem. De zelfhulpmodule doorloop je zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt. Voor heftigere klachten, is het advies om altijd naar de huisarts te gaan voor hulp.
 

Auteur 
  • Redactie