Ei in de waterkoker: is dat onhygiënisch?

Getty Images

Een collega van mij kookte onlangs eieren in de waterkoker waar ik altijd theewater mee zet. Het leek mij niet al te hygiënisch, maar is dat ook zo?

Marga

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Wat een leuke vraag. Koken van eieren in een waterkoker kan, maar er zitten 2 belangrijke nadelen aan. Het eerste is dat bijna alle waterkokers een automatische afslag hebben. Hierdoor kan het gemakkelijk gebeuren dat het ei te kort verhit wordt en dus niet volledig gegaard is. Het tweede aandachtspunt is dat eieren aan de buitenkant vervuild kunnen zijn. Door het koken kunnen ze ook nog eens kapot gaan. In beide gevallen raakt de waterkoker vervuild. Dat ziet er allerminst fris uit. Als je de waterkoker later weer gebruikt, heeft die vervuiling waarschijnlijk invloed op de smaak van je thee. Bacteriën gaan door het koken wel dood.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.