donderdag, 18 augustus 2022

Nieuw apparaat vermindert RLS-klachten

Een nieuw apparaatje - de Relegs genoemd - reduceert klachten door het Restless legs syndrome bij 70 procent van de patiënten. Het apparaat is ontwikkeld door Casper van Waveren Hogervorst, een arts die zelf last heeft van rusteloze benen.

Het Restless legs syndrome of rusteloze benen is relatief onbekend bij medici: diagnoses worden vaak laat gesteld, medicijnen werken in veel gevallen niet. Terwijl een op de twintig mensen er last van heeft: een onaangenaam tintelend, kriebelend en/of branderig gevoel in de benen.

Vooral in de rust treden de klachten op. In bed, maar ook bij langdurig stilzetten. Om van het rusteloze gevoel af te komen moeten mensen wel de benen bewegen.

Contrastimulatie

Van Waveren ontwikkeled de Relegs in samenwerking met ruimtevaartingenieur Erik van der Heide. Het apparaatje werkt volgens het basisprincipe van contrastimulatie, het proces waarbij onschuldige elektrische prikkels de zenuwen stimuleren. Het apparaat bestaat uit een elektrostimulator, een elektropleister en een oplader. Het wordt bediend door erop te tikken en kan onopvallend onder de kleding worden gedragen.

Van Waveren: "Bij mij werkt het uitstekend. In de nacht hoef ik nu niet meer uit bed als ik last heb van rusteloze benen. En ik ga nu met mijn kinderen naar de bios zonder me zorgen te maken of ik halverwege de film de zaal zal moeten verlaten. Het is waanzinnig fijn dat ik nu ook andere mensen door Relegs kan helpen met hun klachten."

"We hebben inmiddels 233 mensen geholpen. Bij 70 procent van de mensen die het apparaat hebben gebruikt, levert het een significante vermindering van hun klachten op."