Nieuwe behandeling trombosebeen

Getty Images

MAASTRICHT - Een nieuwe behandeling van trombosebenen zorgt er voor dat niet alleen recent, maar ook bestaand, ouder stolsel uit de aderen wordt verwijderd. Door de behandeling verdwijnen klachten van patiënten meteen. Dat meldt Maastricht UMC+.

De nieuwe behandeling heet kathetergeleide trombolyse en bestaat uit het via een katheter direct inbrengen van stolseloplossende middelen in het been. Niet alleen verdwijnen de klachten meteen, ook de kans op chronische klachten door trombose neemt af. Net als de kans op terugkerende stolsels in de aderen. Dit betekent voor de patiënt een forse verbetering van de kwaliteit van leven.

Standaardbehandeling
Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 20.000 mensen een trombosebeen. Normaal gesproken wordt een trombosebeen behandeld met bloedverdunners, steunkousen en mobilisatie. Deze standaardbehandeling voorkomt dat bloedproppen naar de longen schieten. Bovendien wordt het stolsel niet groter, maar het reeds gevormde stolsel in de aderen blijft gewoon zitten. Dit veroorzaakt ieder jaar bij meer dan 5000 patiënten blijvende verstoppingen in de aderen met een post-trombotisch syndroom, met toegenomen spataderen, huidverkleuringen aan de onderbenen en in het ernstigste geval een open been tot gevolg.

Kostenbesparing
Naast een afname van chronische klachten kan de nieuwe behandeling volgens vaatchirurg prof. dr. Cees Wittens van het Maastricht UMC+ in de toekomst ook een enorme kostenbesparing opleveren. Voordat kathetergeleide trombolyse tot nieuwe standaard behandeling wordt uitgeroepen, vindt er eerst nog een groot onderzoek plaats.

Auteur 
Bron 
  • Maastricht UMC+