Wat helpt tegen vocht in de benen?

Getty Images

Ik (vrouw, 66 jaar) houd te veel vocht vast in de ­benen. Ik heb overgewicht en spataderen en slik losartan en hydrochloorthiazide. Ook draag ik steunkousen, maar met warm weer is dat niet te doen. Wat helpt verder tegen vocht in de benen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

De meest voorkomende oorzaken van vocht vasthouden in de benen zijn een zwak hart en slechte venen (de bloedvaten die het bloed vanuit de benen terugvoeren naar het hart). Bij mensen met een zwak hart heeft het lichaam moeite de bloeddruk op peil te houden. Het lichaam gaat daardoor vocht vasthouden. Met plaspillen raak je dat overtollige vocht weer kwijt. Hydrochloorthiazide is een plaspil, maar er zijn wel sterkere. Bij spataderen in combinatie met dikke benen, zoals bij u, zijn hoogstwaarschijnlijk de venen slecht. Plaspillen helpen niet bij slechtwerkende venen. Het vocht in de weefsels krijg je bijna niet anders weg dan met druk van buitenaf: door te zwachtelen of met een steunkous. Ook bewegen helpt, zoals zwemmen, fietsen, wandelen, en je voeten bewegen als je met je benen omhoog in een stoel zit. In de zomer krijgt iedereen dikkere benen omdat door de warmte de bloedvaten wijder worden. Koelen, bijvoorbeeld met de benen in water, kan daartegen helpen. Maar al met al vrees ik dat u niet onder steunkousen uit komt.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.